Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

„Електрошок” от новите сметки за електричеството

08 Октомври 2010 / 15:10:34  GRReporter
1698 прочитания

Дребните потребители, земеделците, собствениците на вили и големите фабрики ще плащат сметките си по новите ценоразписи на Държавната електрокомпания. С намаления ще бъдат облекчени безработните и домакинствата, които живеят на прага на бедността.

Новите увеличения в размер от 13,7% ще влезнат в сила от месец януари 2011 г. и ще засегнат над 3 млн. консуматори. Сред „губещите” са земеделците, за които сметките ще се качат със 7%, а домакинствата, които досега са си пестили тока, ще си го платят за вбъдеще, тъй като най-висока тарифа – увеличена с 13,5%, ще утежни тези, които са харчили между 0 и 800 киловат/часове.

Съответно намаления на сметките до 13,8% ще получат тези, които харчат най-много ток – над 3001 киловатчасове. От Нова година по-тънки сметки ще плащат басейните, вилите и т.н., както е решило Министерството на околната среда. Министерството ще направи намаления от -4,3 до -18,4 за сметките на фирми и цехове с ниска и средна консумация, а фабриките с висока консумация на ток ще плащат с 8,7% по-скъпо. Министърът на околната среда Тина Бирбили заяви, че около 1,2 млн. клиенти - домакинства, които живеят на границата на бедността ще плащат сметки намалени до 20%.

За да избегне вълната от недоволство заради увеличенията на тока, министерството заяви, че:

- крайната сметка за електричеството за около 1 млн. малки фирми ще бъде намалена с около 5-18%

- Сметките за режийните на блоковете ще намалеят с около 7%.

- Увеличенията за сметките по домовете, които са затворени или са вили, или са на богати хора, които живеят сами и т.н., ще бъдат увеличени с около 30 евро годишно или с около 2,5 евро месечно.

- Увеличението за едно семейство ще се равнява на около 1-2 евро месечно

- Сметките на около 500 000 семейства ще намалеят

- Въпреки увеличенията на сметките за земеделски нужди, все пак те ще останат ниски

- По социалния ценоразпис са предпазени безработните, хората с три деца, хората със специални нужди

- Но въпреки това потребителите трябва да знаят, че все още е висящо положението с определянето на нови цени за електричеството за периода 2012-2013 г.

- Сметките, които ще плащат потребителите от 1 януари 2011 г. ще са по-надути заради плащанията за националната радио-телевизия и общинските такси.

Новото изчисление на тарифите за тока е комбинация от съветите на „тройката” и на Европейската Комисия, за да съответстват на реалната стойност на производството. Предложението на Службата по енергетика е тарифите да се обсъждат на всеки шест месеца.

 

Категории: Актуално тарифи електричество сметки цени
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus