Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Елени застрашават горите около Атина

02 Ноември 2012 / 19:11:00  GRReporter
1683 прочитания

18 червени елени планира да пренесе министерството на околната среда от парк Паринта в района на Атика до планинските райони на Кардица, Тесалия. Срещу идеята на министерството се изправя гръцкият клон на екологичната организация WWF. Еколозите настояват, че решението на властите е необосновано и застрашава популацията на червените елени, които вече се смятат за заплашен вид.

От министерството на околната среда казват, че решението за пренасянето на елените е взето още преди четири месеца, но все още не са намерили средства, за да го извършат. “Процесът е сложен и изисква пари, с които горската служба не разполага в момента, нито могат да бъдат отпуснати от министерството”, казват държавни служите пред Вима.

От WWF настояват, че транспортирането на животните е незаконно и необосновано. Министерството иска да изсели стадото елени в неподходящ период, когато е краят на размножителния процес. Пренасянето на оплодените диви животни е опасно и носи стрес както за майката-елен, така и за плода. “Преместването на популацията е без никакво научно основание. То е импровизирано и застрашава критично вида”, настояват еколозите.

От министерството твърдят, че популацията на червените елени подлага на риск горските райони и земеделските земи на Паринта. Противниците на процеса заявяват, че все още няма проучване, което да доказва, че популацията от червени елени е достигнала опасен за района брой. Те са категорични, че няма доказателства за опасността за флората и фауната на Паринта от елените. Екозащитниците настояват, че подобни опити в миналото са завършили злополучно за бозайниците и поставят под съмнение, че новото пренасяне на елените ще бъде сполучливо.

WWF се позовава на стар опит на министерството да смени мястото на стадо елени в района на Трикала, който не е довел до създаването на постоянна популация. От организацията смятат, че преместването на животните трябва да е резултат от целенасочена селекция, според възрастта, вида и пола на елените, за които трябва да се осигури подходяща нова среда. Дали еколозите ще надделеят над министерското решение все още не е известно, но явно икономическата криза в този случай действа в тяхна полза.

Категории: Общество еко wwf елени Паринта Кардица
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus