Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Есен край езерото

08 Ноември 2014 / 19:11:33  GRReporter
2176 прочитания

Езерата в Гърция, естествени или изкуствени, са над 60 и са разположени в цялата страна. Ние ви избрахме 5 от тях, и ако пътувате скоро- те са много подходящи за есенни ваканции.

Керкини, Серес

Изкуствено езеро, създадено през 1932 след изграждането на язовир на река Струма, Керкини не изостава от другите с красотата си и природните богатства. С гледка към планината Белес (Беласица) и към Сереската долина, на 35 км от Серес, Керкини е защитен резерват, с богата фауна- над 30 вида риби, най-важните от които са змиорките, 10 вида земноводни, 20 вида влечуги и много видове бозайници- елени, чакали, вълци, диви котки, глигани и др. През последните години Керкини е много посещавано от туристи, което е довело до контролираното използване на езерото. Това увеличава приходите на местните жители. Развива се и екотуризмът. Можете да отседнете в някое от селата наоколо- Мандраки, Литотопо, Керкини, Ано и Като Пороя.

Стимфалия, планинска Коринтия

Почитателите на митологията си спомнят шестия подвиг на Херакъл, който се сблъскал със Стимфалийските птици. Езерото Стимфалия е свързано с този подвиг, но дължи името си на героя Стимфилос, който създал едноименния град на антична Аркадия. Това е блатисто езеро  с площ от 3,5 кв. км, което се намира на плато между планините Килини и Олигиртос, на надморска височина от 600 метра. В него ще срещнете рибата Phoxinellus Stymfalicious, ендемична за езерото, която може да оцелее дори когато то пресъхне в дебел слой от утайки. Там ще намерите и прелетни птици, много от които използват езерото като място за възпроизводство.  Стимфалия, Кастания, Калиани са само част от местата, които могат да ви предложат гостоприемството си.

Трихонида, Етолоакарнания

В южната част на окръг Етолоакарнания, между Месолонги и Трихонида, на юг от планината Панетоликос, се простира най-голямото езеро на Гърция, с площ почти 96 кв.км, дължина 21,5 км и дълбочина 58 метра. Селата наоколо, които можете да посетите са Пантанаса, Миртия, Панетолио, Кенургио, Паравола. В езерото Трихомнида живеят видри, които се срещат на малко места в Гърция. Характеризира се с високо биологично разнообразие-  с над 200 вида птици и 25 вида риби. Пейзажът е  изпълнен с гори чинари, тополи, върби и олеандри, а чистотата на езерото е изключителна.

Волви, Солун


На 35 км източно от Солун се намира най-голямото езеро на Македония, второ по големина в Гърция. Волви в площ 70,8 кв.км и дълбочина 23 м. Макар че днес с енамира на 11 км от езерото Корония, в древността двете са представлявали едно голямо езеро. Името му идва от нимфата Волви, която имала син от Херакъл- Олинтос. Днес в него има 11 защитени места под егидата на Рамсарската конвенция, богата фауна- 34 вида риби, между които и  рибата липария, която не се среща никъде другаде по света.

Преспански езера, Флорина

На северозападната граница на Гърция, на 540 км от Атина, до Флорина, се намират Преспанските езера, в които се срещата границите на 3 страни- Гърция, Албания и Република Македония. Голямото Преспанско езеро се дели между трите страни (на Гърция принадлежат 39,5 кв.км от площта му), а Малкото- между Гърция и Албания (на Гърция принадлежат 39,5 кв.км от площта му). Двете езера са разделени от  ивица песъчлива земя, с дължина около 4км и ширина до 1 км на места. Тук през 1974 е създаден Националният парк Преспес. В езерата има над 1500 вида растения, а от птиците най-важна се смята пеликанът, и конкретно сребърният пеликан, който е много рядък вид в световен мащаб.  Има обособени 11 зони, защитени от Рамсарската конвенция. Можете да отседнете в Псарадес, Агиос Германос или във Флорина.

Категории: езера Керкини Волви Стимфалия Преспански езера Трихонида
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus