Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Фармацевтите се готвят да оставят цяла Гърция без аптеки

01 Март 2012 / 17:03:49  Анастасия Балездрова
1783 прочитания

С невиждани до днес и доста крайни стачни действия заплашват гръцките фармацевти след приемането на проектозакона за пълното либерализиране на тяхната професия. Съюзът на фармацевтите в Атина ще реши на заседание на общото събрание следващия понеделник дали гръцката столица ще остане дори без дежурни аптеки от 6 март. Ако предложението намери нужната подкрепа цяла Атина ще се обслужва от една-единствена аптека. Още една ще обслужва жителите на Пирея.

GRReporter се свърза с главния секретар на Общогръцкия съюз на фармацевтите Димитрис Карагеоргиу, за да разбере кои са причините, поради които те се готвят да подложат на такова изпитание гражданите.

Фармацевтите са напълно против освобождаването на работното време и предупреждават, че е възможно да няма отворени аптеки през уикендите и през празничните дни. Според Димитрис Карагеоргиу с новия закон, който бе гласуван снощи, правителството всъщност цели „да подпомогне аптеките в моловете. Но, ако министърът иска да бъдат отворени всички аптеки, за да прикрие по този начин факта, че тези в моловете са отворени, нека ги накара да назначат фармацевти за няколко смени, а не обикновени служители, понеже оборотът спадна”.

Какви всъщност са аргументите на фармацевтите срещу решението за освобождаването на работното време?

„Съществуат три неща, които важат не само за колегите в Европа, но и в целия свят. Първо, никой фармацевт, независимо дали е собственик на аптеката или служител не може да работи повече от 48 часа седмично, в които са включени дневните и нощните часове, от съображения за сигурност. Това се определя от европейската директива 7/2011, както и от множество решения на Европейския съд. Второ, не съществува никаква възможност една аптека да работи в отсъствието на фармацевт, който има разрешително. Трето, отговорността за дневните и нощните дежурства на аптеката, както и тяхното работно време се определят от местните съюзи на фармацевтите. Областните управления просто заверяват техните решения. Това е общоевропейска практика”.

Наскоро технократското правителство на Марио Монти в Италия либерализира напълно професията на фармацевтите. Колегите им в Гърция обаче не виждат никакви прилики между двете страни и настояват, че съществуващите аптеки са предостатъчно. „Колко повече да се либерализира професията? В Италия, чието население е 55 милиона жители има само 17 000 аптеки. Т.е. всяка от тях съответства на 4-5 000 жители. В Гърция с население от 11 милиона, заедно с имигрантите има 12 000 аптеки. Колко повече да се открият? След либерализирането на професията в Италия всяка аптека ще съответства на 3 500 жители. Тук всяка аптека съответства на 850 жители. Причини като запазването на общественото здраве и защитата от незаконна конкуренция налагат на държавите да създават канони за професията на фармацевта. Това е описано в директива 123, в която са описани професиите, които трябва да бъдат либерализирани и аптеките не фигурират там. По същата причина аптеките не се упоменават в меморандума, както и в закона на финансовото министерство”. Според Димитрис Карагеоргиу в Гърция се случва точно обратното. Целта е не откриването на нови аптеки, а закриването на много от съществуващите, понеже те в съчетание с лекарите увеличават разходите за здравеопазване”.

Една от най-сериозните причини за рязката реакция на фармацевтите към новия закон е намаляването на гарантираната от държавата печалба на аптеките на 15 на сто. Мнението на съюза на фармацевтите е, че ако „печалбата не е гарантирана и цените на лекарствата не са стабилни, това заплашва хората и тяхното здраве. Тогава всеки фармацевт ще продава всяко лекарство на каквата цена реши без никакъв контрол. Ще продават лекарствата, от които имат най-голяма печалба, а не онези, които са най-полезни за хората”.

Фармацевите са категорично против и продажбата на лекарства в супермаркетите. Според тях аптеките, които се откриват в супермаркетите в цяла Европа са създадени на базата на спецификации, които са особено скъпи за гръцките собственици на супермаркети. Затова и те самите били против тях. „Хората, които са за създаването на такива аптеки трябва да вземат предвид много фактори и в крайна сметка кой е този фармацевт, който ще позволи на своя шеф или на отговорника на супермаркета, който няма да е фармацевт да му казва кои точно лекарства да продава, за да удовлетвори неговите интереси?!”.

От друга страна мнението на фармацевтите за генеричните лекарства не е толкова категорично, колкото това на лекарите. Те все пак подчертават, че лекарите трябва да имат правото да избират лекарствата, които предписват. Но най-важното според тях е лекарството да е безопасно. „Проблемът е, че Агенцията за контрол на лекарствата не работи както трябва. Ако нямаше никакви проблеми, нямаше да бъде предвидено в закона масово преместване на служители към него”. В същото време широкото разпространение на генеричните лекарства не позволява достатъчен контрол за безопасността на лекарствата. Затова от миналата година е започнала една инициатива за по-добро качество и по-голяма сигурност на генеричните лекарства. „Международната здравна организация също предприе действия, понеже жертвите в името на икономиите през последните 3-4 години предизвикаха голям брой лекарствени заболявания, които се дължат именно на качеството на предписаните медикаменти”.

В заключение секретарят на Общогръцкия съюз на фармацевтите си пожела „логиката да надделее и да се направят поправки в закона. В противен случай нещата са наистина лоши и за съжаление хората няма да имат лекарства. Ако се приложи в този си вид мога само да кажа, че не трябва да се учудвате от никого и за нищо”.

Категории: Общество аптеки фармацевти закон либерализиране на професията стачка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus