Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Фермерите активизират протестите

07 Февруари 2014 / 12:02:04  GRReporter
937 прочитания

Фермерите в Гърция продължават с протестите, тъй като обявените вчера от правителствения говорител Симос Кедикоглу нови регулации не ги удовлетворяват.

Говорителят на правителството посочи, че фермерите (дори и тези, които имат доход над 15 000 евро) няма да са задължени да водят счетоводни книги, а само фактури за приходи и разходи. Изключение са тези, които развиват и друга дейност, за която водят счетоводство.

«Обявеното от правителството не отговаря на нашите основни искания, продължаваме борбата както преди», заяви председателят на Федерацията на земеделските дружества в област Лариса Ризос Марудас.

Както отбеляза той, решенията на правителството са опит да се хвърли прах в очите на хората и не отговарят на две основни искания на земеделците: намаляване на производствените разходи и признаването на необлагаем семеен доход в размер на 20 000 евро, плюс 5 000 евро за всяко дете.

«Обявеното от премиера е много далеч от действителността, пред която е изправен днес гръцкият фермер. Очакваме да чуем ефективни мерки по нашите основни искания», заяви и председателят на Земеделското дружество в Палама Костас Дзелас.

Земеделците от област Тесалия са свикали за събота национална среща на земеделските синдикати, с цел по-добрата координация на блокадите.

«Все още не сме започнали», посочи членът на стачния координационен комитет Христос Камцис.

Фермерите са поискали среща с финансовия министър, както и с лидерите на всички политически партии.

Представители на собствениците на товарни автомобили на срещата в Никеа

По време на блокадата в Никеа в четвъртък следобед бе проведена среща между фермерите и представители на институциите в града и района, за да ги информират за исканията си и да обменят мнения.

Актуална информация за обстановката представи известният земеделски синдикалист от Гръцката комунистическа партия Вангелис Бутас.

Трябва да се отбележи, че сред участниците в срещата бяха и представители на собствениците на товарни автомобили, които при предишни протести на земеделците се бяха оказвали срещу тях. Сега обаче не само че участваха в срещата, но и заявиха готовност да подкрепят борбата на фермерите, като оставиха открита възможността от понеделник и техният бранш да се включи активно в протестите.

И секретарят на Гръцката комунистическа партия Димитрис Куцубас при барикадите

В петък на обяд блокадата при Никея се очаква да посети и секретарят на Гръцката комунистическа партия Димитрис Куцубас, а в събота представителите и на останалите блокади в цяла Гърция (които според фермерите вече надхвърлят 30) са поканени да участват в срещата за по-добра координация на усилията им, която ще се проведе в Културния център на Никеа.

Продължават протестите и в Пелопонес

Продължават протестите си по пътя Триполи-Спарта и земеделците от областите Аркадия и Лакония, като заявяват, че ще останат на място, докато правителството се вслуша в проблемите им.

Фермерите са разположили своите трактори и други земеделски машини край пътя без да пречат на движението.

Втори ден продължават блокадата на пътя при изхода на Анифио животновъдите от Арголида, които смятат да проведат митинг пред сградата на Областната управа в Навплио.

Какво искат фермерите

Нека припомним, че въз основа на решение на финансовото министерство, от 1 януари 2014 земеделците бяха задължени да водят счетоводни книги за приходите и разходите си, регулация, от която бяха изключени фермерите с брутни приходи до 10 000 евро и имащи право на единна помощ от 5 000 евро.

Протестиращите искат да бъдат изключени също така случаите с оборот под 40 000 евро (бруто), както и да бъде въведен необлагаем семеен доход до 20 000 евро (плюс 5 000 евро за всяко дете в семейството).

Същевременно с цел намаляването на високите производствени разходи представителите на бранша искат да могат да се снабдяват с нафта и да използват ток на нощна тарифа без да плащат съответния данък. Също така, формулирани са искания, които се отнасят до улесняването на достъпа до банково кредитиране, както и за уреждането на просрочени кредити (орязване с 30% на дълга до 200 000 евро), но и на задължения към данъчните («не» на продабжата на търг на жилища или имоти с данъчна оценка до 300 000 евро).  

Междувременно земеделските синдикати искат да бъдат предотвратени предвижданите съкращения, и някои ограничения, в рамките на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз за периода 2015-20, да бъдат субисидирани фуражите за малките и средни животновъди, и да се осигурят по-ниски гарантирани цени за земеделските и животновъдни продукти.

 

 

 

Категории: фермери протести искания Федерацията на земеделските дружества
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus