Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Газпром има корени в България, вярват читателите на GRReporter

01 Юли 2013 / 14:07:53  GRReporter
949 прочитания

Въпреки че Газпром не купи гръцката газова компания ДЕПА, руските интереси не са загубили много, защото си осигуриха (поне временно) послушно правителство в съседна България. Това е най-широко разпространеното мнение между читателите на GRReporter според анкетата, в която попитахме дали сте изненадани, че руските енергийни интереси се оттеглиха от Гърция. Това мнение споделят повече от половината ни читатели в гръцката версия на сайта и по една трета от последователите ни в българския и английския ни сайт.

Гръцката газова компания беше една от най-важните продажби, които правителството трябваше да извърши през 2013 в рамките на приватизационната програма. Неочакваното оттегляне на офертата на най-вероятния кандидат за нов собственик Газпром предизвика поредица от реакции и очевидното раздразнение на правителството. Провалът на сделката беше донякъде компенсиран от избора на Трансадриатическия газопровод пред конкурента му НАБУКО за пренос на азерски газ от Азербайджан към западна Европа.

Второто по популярност мнение e, че е въпрос на време руските енергийни интереси да намерят нова врата към Гърция. С тази нагласа са по-малко от 20% от гласувалите в българския сайт на GRReporter, една пета от гръцките ни читатели и една пета от участвалите в анкетата в английската версия. Тези очаквания сигурно няма да се оправдаят, защото преди няколко дни стана ясно, че дъщерната компания на ДЕПА, ДЕСФА (фирмата, която управлява газоразпределителната мрежа в страната) ще бъде купена от азербайджанската СОКАР. Това означава, че другата вратичка на Газпром към средиземноморската страна също остава затворена за Русия, а засега изглежда, че няма други възможности за проникване на газовия пазар в Гърция.

Провалът на сделката е загуба на Русия, защото Гърция има стратегическо гоеполитическо разположение е мнението, което се нарежда на трето място. В България то се споделя само от 5% от запитаните. Между гръцко и англоезичните ни читатели този процент е съответно 14% и 15%.

Това, което направи впечатление е, че няма нито един гласувал в анкетата на гръцки за твърдението, че Брюксел спаси Атина от пипалата на Газпром и Путин. С него обаче се съгласяват 28% от гласувалите на българския ни сайт и 12% от далите своя глас на английската версия.

Анкетата показа, че в по-голямата си част читателите не са изненадани от оттеглянето на Газпром от сделката за ДЕПА. Гръцкото правителство се изненада, какво остава за останалите е отговор, на който са се спрели само 6% от гласувалите в английския ни сайт, 10% от гърците участници и 16% от участвалите в запитването българи.

Благодарим за Вашата подкрепа и искаме да ви приканим да участвате в новата ни анкета Какво очаквате от протестите #Дансwithme в България?

Категории: ОбществоИкономикаПолитика газ ДЕПА руски интереси Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus