Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гнилото царство на парламента

11 Ноември 2012 / 15:11:32  GRReporter
1094 прочитания

Миналата сряда министърът на финансите Янис Стурнарас  внезапно внесе в парламента поправка, с която се отменя специалният статут и привилегии на персонала на парламента. Това доведе до невиждани реакции както от страна на служителите, които за първи път в парламентарната хроника стачкуваха, докато депутатите заседават, така и от страна на опозицията (СИРИЗА, Независимите гърци) и Стурнарас беше принуден да изтегли поправката.

 „Има нещо гнило в царството... на Храма на демокрацията” заявяват запознати с положението. Под чадъра на самоуправлението в рамките на предвидената от конституцията самостоятелност на парламента спрямо изпълнителната власт, много служители, в голямата си част партийни и политически приятели на всяка власт, както и роднини и „защитавани” от политиците, се ползват от години от статута на една затворена служителска „каста” .

 
Именно политическите и синдикалните „вилаети” са онези, които винаги са създавали вътрешните правила на играта и политическата власт си комуникира с тях в рамките на ... самоуправлението. Какво обаче е това? Член 65 на Конституцията предвижда, че парламентът осигурява начина на своето свободно и демократично функциониране чрез правилник, който се гласува от депутатите, и който урежда организацията на различните служби в Парламента под надзора на председателя, включително и всичко, което се отнася до персонала. Тоест, единственият човек, който решава въпроса с назначенията в парламента, е неговият председател. Единственият път, когато е направен опит това да се промени, е през 2010 г. , когато се взема решение чиновници да се назначават само чрез конкурс за държавни служители.

 

От Парламента уверяват, че, в момента не се назначават нови служители, макар, че броят им е намалял заради излизане в пенсия на някои чиновници. Освен това вече не се разрешава сменяеми служители да получават постоянен статут, както например стана през 2009 г., когато преди изборите десетки служители в парламентарните групи получиха статут на несменяеми. Въпреки това, служителите на парламента не са заплашени от опасност да бъдат поставени в резерва или да бъдат прехвърлени, като това се случи с други държавни чиновници, и това е основната причина, поради която те се обявиха против отмяната на самоуправлението. Както заяви един служител „Нека да намалят още заплатите ни, но да оставят самоуправлението на мира”, отдавайки този опит на Стурнарас на тактиката му да ги изправи срещу гнева на протестиращите срещу мерките на площад Синтагма.

Служителите на Парламента са включени в щатната таблица за заплащане на държавни служители. Така са отменени поне бонусите –„специални обезщетения” (известни и като 15 и 16 заплата) заради „специалните условия на работа” – целодневни заседания, които често продължават до късно през нощта и др. Но вместо това, са въведени други бонуси, които се определят от председателя, които ще се раздават след приключването на парламентарните сесии, като се вземат предвид „спецификата на парламентарните функции,  обема на парламентарната работа, икономисването на фондове и др.”

Това, което не е широко известно, са какви привилегии са предвидени от правилника на парламента, който не е познат публично. Според него заплатите на постоянните служители, увеличенията, бонусите, се определят от правилника, който се изработва от председателя и специална комисия, а депутатите само го гласуват, но дори и те не го познават.  В него е включен и така нареченият изборен бонус (2000 евро), който се дава от последните избори насам и предизвика публични критики. Освен премахването на 15тата и 16тата заплата,  намалени са и общите за всички държавни служители бонуси, подаръци и др. Запазена е обаче привилегията да получават двойно възнаграждение - веднъж като държавни служители, и втори път от Касата за солидарност на парламентарните служители.  Изчислява се, че за един среден служител в Парламента това двойно възнаграждение е около 110 000 евро. Що се отнася до извънредните работни часове, те са 60 за всички- включително нощни и през уикенда, макар че не всички работят еднакво много. Има и възнаграждения за категория на служителите, освен това неизвестен брой от всичките 1311 служители на парламента  са командировани в политически бюра, или просто се занимават неизвестно с какво, за разлика от работещи с изключителна заетост- като стенографите и др., които често работят по цяла нощ.

 

Категории: Парламент държавни служители привилегии бонуси
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus