Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гражданите подкрепят полицейската акция срещу нелегалните имигранти

13 Август 2012 / 14:08:58  Анастасия Балездрова
2057 прочитания

Полицейската акция за залавяне на нелегалните имигранти в центъра на Атина и в района на сухопътната граница между Гърция и Турция продължава с интензивни темпове. Към засилените полицейски отряди в поречието на река Марица и градовете Александруполи и Орестиада бяха добавени още 16 специално обучени полицейски кучета. От началото на операцията с кодово название „Ксениос Зевс”, бог на гостоприемството в Древна Гърция до днес са били заловени 7 361 чужденци, от които са били задържани 1 596. Останалите са били освободени, понеже са имали документи, които им подсигуряват законно пребиваване в страната.

Въпреки това обаче жителите и собствениците на търговски обекти в центъра на Атина твърдят, че операцията дава резултат. GRReporter се свърза с журналиста Димитрис Триандафилидис, който живее в един от най-„превзетите” от нелегални имигранти райони на центъра – Метаксургио.

„Положението в центъра на Атина се подобри. Говоря за кварталите около площад Омония: Метаксургио, Вотаникос, Хафтия. Всекидневното присъствие на полицията възпира дейността на мултинационалните банди. Това са хората на така наречената „дребна престъпност”, които се занимават предимно с обири на минувачи, отваряне на коли и трафик на наркотици.

В резултат групите от наркозависими изчезнаха от центъра. Сега хората могат да вървят по улиците спокойно и да не се боят как ще стигнат до дома си”.

Той преценя като позитивна акцията на полицията, въпреки реакциите, които предизвика тя предимно в от страна на основната опозиционна партия. От радикалната левица СИРИЗА твърдят, че заловените имигранти биват държани в много лоши условия, а някои от тях се оплакали, че са станали жертви на побой.

От министерството на обществения ред и защитата на гражданите отрекоха категорично обвиненията за нарушаване на човешките права на задържаните и заявиха, че неоснователните обвинения на депутатите от СИРИЗА не са насочени към правителството, а към самата държава.

„Смятам, че полицейската акция е в правилна насока и трябва да продължи и да има постоянен характер. Подобни действия не трябва да се появяват като фойерверки и след това да се губят. Защото така ситуацията в центъра се завръща отново към познатата картина и в даден момент жителите ще възнегодуват и ще вземат закона в свои ръце.

Хората, които живеят в центъра не за богати, не принадлежат дори към дребната буржоазия. Те са бедни и са дошли да живеят в центъра, защото тук наемите са ниски. Днес те са жертвите на това лошо състояние, независимо от възрастта си. Друга категория са хората, които избират да живеят в центъра, понеже той винаги е едно очарователно място, за да са близо до метрото, театрите, баровете, книжарниците и красивите кафетерии. Впрочем много от тях вече затвориха. Е, тази ситуация не може да продължава така. не е възможно центърът на града да бъде предаден на мултинационалното престъпление”, каза още журналистът и пряк свидетел на стотици престъпни действия.

„Нещата започнаха да излизат извън контрол от лятото на 2008. До тогава нещата тук бяха напълно нормални. Започнаха да пристигат по 10 – 15 автобуси на ден, които превозваха имигранти от границата. Всички разбраха, че границите на Гърция имат пробойни. Че всеки може да премине свободно и след това да се отправи към Западна Европа или да остане тук. Оказа се обаче, че не могат да заминат, защото по силата на регламента „Дъблин 2”, където и да ги заловят ги връщат обратно тук. Така тези хора бяха блокирани в Атина”.

Димитрис Триандафилидис отбеляза, че гръцкото правителство е задължено да отсее имигрантите и да предостави убежище на онези от тях, които имат право на международна защита.

„Има две категории имигранти. В едната са хората, които идват от страни, където се водят военни действия или са били засегнати от природни бедствия. Те имат нужда и право на международна помощ и затова Гърция трябва да поеме отговорността, която носи въз основа на подписаните международни споразумения. Съществуват и хора, които идват като икономически имигранти, остават блокирани в Гърция, където обаче вече няма работа. така се образува една опасна смес, която в даден момент ще се възпламени”.

Един малък взрив обаче се случи още вчера, когато група младежи на мотори нанесоха над 10 удара с нож и убиха един 20-годишен иракчанин пред един частен молитвен дом на мюсюлмани. Малко по-рано същите хора са се опитали да нападнат други двама имигранти, граждани на Румъния и Мароко. „Ако е вярна информацията, която изтича от полицията става дума за неонацисти. Това трябва да се докаже и да бъдат заловени на всяка цена. То е въпрос на чест за гръцката полиция. В противен случай тя ще загуби моралната си легитимация спрямо обществото”.

Категории: Общество полицейска акция нелегални имигранти престъпни групи център Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus