Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гражданска мобилизация на стачкуващите транспортни служители

24 Януари 2013 / 19:01:53  GRReporter
1279 прочитания

Правителството обяви гражданска мобилизация за служителите в градския транспорт, които стачкуват вече осми ден. Повече от седмица Атина стана без метро, заради протеста на работещите в подземния транспорт. Те отказват да приемат промяната, според която ще бъдат причислени към щатната таблица за изплащане на заплатите в публичния сектор и искат да запазят правото да преговарят и подписват Колективен трудов договор, както важеше досега.

“Нито правителството, нито обществото няма да бъде заложник на определени интереси”, заяви министърът на икономиката и транспорта Костис Хадзидакис.

Въвеждането на единна система за изчисляване и изплащане на заплатите в държавния сектор е задължение на Гърция, според договора за финансова помощ, който страната има с кредиторите от Европа и международния валутен фонд. Според същия договор в единната щатна таблица бяха включени поредица от други професионални кръгове, които се финансират от националния бюджет – полиция, лекари, военни, съдии, прокурори, пожарникари и други.

Правителството намира за несъстоятелно искането на служителите в метрото да запазят правото на Колективни трудови договори и нивото на заплатите си в период на строги мерки за фискална консолидация и повсеместни съкращения. В четвъртък министър Хадзидакис заседава четири часа с премиера Андоснис Самарас, преди да оповести решението на кабинета за мобилизация на стачкуващите.

“Правителството не може да остане безразлично, когато синдикалисти решават да следват пътя на слепия сблъсък”, настоя Хадзидакис и оповести, че съдебните власти ще търсят наказателна отговорност от синдикалните лидери, които са подтиквали служителите да продължат стачката, след като тя бе обявена за незаконна още в понеделник.

Мярката за гражданска мобилизация на стачкуващите предизвика противоречиви реакции. ПАСОК подкрепи решението на кабинета, но Демократичната левица (ДИМАР), които също участват в трипартийната управляваща коалиция се разграничи от предложението за мобилизацията.  “В период, когато обществото носи тежък товар е необходимо да се изчерпи всяка възможност за диалог. Непреклонността на двете страни не улеснява намирането на решение” се казва в съобщението на ДИМАР.

Първата реакция на служителите в метрото бе да откажат да приемат решението на правителството и заявиха твърдо: “Мобилизацията е хунта. Нека да дойдат да ни извлачат (от депо Сеполя) мъртви”. След това тонът леко омекна и част от синдикалните организации в градския подземен транспорт, които наброяват общо осем, заявиха, че искат да държавното управление да остави в действие настоящия колективен трудов договор до април 2013, когато той изтича. Междувременно да започне диалог с правителството, с който да се договори нов Колективен трудов договор, но категорично отказват да бъдат вписани в щатната таблица, както предвижда сегашния план.

Разгорялата се война между държавното управление и стачниците в метрото наложи намесата на самия премиер на страната. В обществено обръщение Андонис Самарас заяви: “Гръцкият народ направи много големи жертви и не мога да правя изключения. Освен това, градският транспорт не принадлежи на синдикалистите, а на гражданите. Те имат право да го ползват, а не бъдат тормозени от сутрин до вечер. Нека стане ясно на всички – грешки от миналото няма да се повторят”.

Изявлението на министър-председателя не трогна синдикалистите и те обявиха нова 24-часова стачка. за петък 25 януари. В нея ще се включат всички средства за градски транспорт и гръцката столица се очаква да остане напълно парализирана.

Категории: Общество стачки блокади Гърция криза градски транспорт
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus