Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците са най-агресивните шофьори в Европа

30 Октомври 2012 / 19:10:00  Анастасия Балездрова
1838 прочитания

Гърция продължава да води в европейската класация по смъртни случаи вследствие на автомобилни катастрофи. Най-заплашени да станат част от тъжната статистика са младежите на възраст между 15 – 30 години, и най-вече мъжете. Според данните, които бяха представени днес съотношението е 350 пътно-транспортни произшествия на милион мъжко население в тази възрастова група срещу 60 произшествия, извършени  от жени на милион женско население.

На пресконференция, организирана от гръцкото представителство на Европейската комисия и Института за пътна сигурност „Панос Милонас” бяха представени две от най-сериозните причини за катастрофи, които зависят изцяло от шофьорите: Отвличането на тяхното внимание и агресивното шофиране.

И в двата случая времето е от особено голямо значение. Необходими са не повече от три секунди, за да бъде предизвикано пътно-транспортно произшествие, което често завършва със смъртни случаи.

Според статистически данни от Гърция и на международно ниво отвличането на вниманието на водача е причината за 35 на сто от катастрофите. „Шофирането е един сложен процес. Изчислено е, че за да измине разстояние от 1,5 километър шофьорът взема поне 20 решения. Каквото и да е закъснение в реакцията може да доведе до негативни последствия. Затова две от най-важните предпоставки по време на шофиране са концентрацията и спокойствието”, каза директорката на института Василики Данели – Милона.

Сред най-честите причини за отвличането на вниманието са:

-Говоренето по телефона или четенето и изпращането на писмени съобщения

-Хапването и пиенето

-Пушенето

-Заглеждането по рекламни табели

-Занимаването с уреди в колата, като смяна на радиостанцията или компакт-диска или регулирането на GPS навигацията

-Силната музика

-Разгорещените дискусии със спътниците

-Занимаването с децата на задната седалка.

Агресивното поведение по време на шофиране е нещо до болка познато по гръцките пътища. Неодобрителните и често обидни възгласи, характерните жестове и липсата на всякаква толерантност водят често до произшествия. Според експертите това поведение се дължи на лошата култура, която обаче гърците забравят, когато се намират в чужбина.

Те подчертават, че децата копират поведението на своите родители, докато шофират и тяхното лошо поведение ще ги формира като бъдещи лоши шофьори.

Както обявиха представителите на института и представителството на Европейската комисия в Гърция, кампанията има за цел да достигне именно до младежите, които са най-честите причинители на катастрофи. В презентацията бяха показани два телевизионни спота, които ще бъдат показани и в гръцките кина, за да могат да достигнат до колкото се може повече младежи.

И понеже дискусията неизменно се завъртя около финансовата част на проблема, директорката на института посочи, че стойността на щетите от пътно-транспортните произшествия достигат до 2 на сто от годишния БВП. „Според европейската статистика за всяка жертва има седем души, които ще имат нужда от медицинска помощ и лекарства”, подчерта тя.

От „Пътна полиция” отчитат намаление на катастрофите в Гърция. Според директора на службата жертвите са намалели с 13,2 на сто през последните два месеца. Специалисти твърдят, че е много вероятно да бъде постигната целта смъртните случаи през 2012 да не надхвърлят 1000. Те обаче смятат, че намалението се дължи на два фактора: реално подобрение на пътната сигурност и намаленото излагане на риск, заради кризата и предупреждават, че при подобрение на икономическата ситуация този спад ще изчезне.

Презентацията на кампанията се проведе в Националния център за сигурност по пътищата, който е обзаведен със специална техника. Ученици и по-големи на възраст граждани имат възможността да се запознаят с тежестта на собственото си тяло и на предметите в автомобила по време на сблъсък с различни скорости. Те могат да се обучат и да изпробват своите възможности в управлението на автомобил в различни ситуации с помощта на учебен автосимулатор, както и на симулатор за преобръщане на автомобил.

Категории: Общество пътно-транспортни произшествия агресивно шофиране отвличане на вниманието на шофьора
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus