Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците винаги ще укриват данъци, казват читателите на GRReporter

08 Февруари 2013 / 17:02:53  GRReporter
1058 прочитания

Ако Гърция иска да реши проблемите си с укриването на данъци, то съвсем скоро трябва да се насели от шведи. Това сочат резултатите от поредната анкета на GRReporter, която този път потърси мнението ви по въпроса “Кога гърците ще спрат масово да укриват данъци?”. Мнозинството от посетителите на триезичния сайт на GRReporter не хранят големи надежди, че манталитетът на гърците може да се промени. Това се потвърждава и от последните проучвания на Конфедерацията на търговците и занаятчиите. Според тях повече от 50% данъкоплатците не биха изискали касова бележка от търговците, ако им дадат отстъпка за дадена стока или услуга.

Четири на всеки десет участвали в анкетата на българския ни сайт отговарят, че Гърция трябва да се насели със шведи, за да се преустанови или поне значително да намали укриването на данъци в страната. Шеговитият отговор са избрали и 36% от гласувалите на английската ни версия. Само гръцките ни читатели не са сметнали за толкова забавно това предложение. За изселването на гърците и населването на шведите в средиземноморската страна са гласували само 12% гръцко езичните, участвали в запитването.

Когато политическата система спре да покровителства данъчно некоректните” е вторият по популярност  отговор в анкетата ни за края на масовото укриване на данъци. Това мнение споделят един от всеки четирима гласували в английската ни страница и по 21% и 22% съответно в българската и в гръцката версия. Скандали като този със списъка Лагард дадоха сериозни основания на обикновените граждани да се съмняват в добрата воля на политиците по отношение на борбата с укриването на данъци.

В случая със списъка Лагард стана ясно, че две правителства не са направили проверка на произхода на парите в 2062 дебели банкови сметки в Швейцария на гръцки граждани, въпреки че са съществували съмнения за тяхната законност. В последствие стана ясно, че е бил направен опит да се укрият имената на трима близки роднини на бившия финансов министър Геогиос Папаконстантину от същия списък, който в Гърция стана нарицателно на политическия протекционизъм над данъчната некоректност.

На трето място по популярност и с най-много гласове от гръцката версия на сайта е мнението, че гърците ще започнат масово да декларират пълната стойност на приходите си когато правителството намали данъците. За този отговор са гласували 34% на гръцко езичната ни версия. Участвалите в запитването на български и английски, които приемат това обяснение като логично са съответно 15% и 16%.

По-строг контрол и по-твърдо прилагане на закона искат около една четвърт от всички наши читатели. Средно 23% от гласувалите в анкетата за укриването на данъците са категорични, че неефективният надзор и липсата на прилагане на строги санкции за нарушителите е основна причина за ширещата се данъчна некоректност. Усещането на безнаказаност и недоверието в институциите подпомагат укриването на данъци.

На последно място и с най-малко гласове читателите на GRReporter поставят възможността  да се намали укриването на данъци, ако се подобри образованието, здравеопазването, обществения транспорт и пътната мрежа. Този отговор изглежда абсолютно несвързан с укриването на данъци на българските читатели и нито един от гласувалите на българската версия не е свързал повишаването на данъчните приходи с подобряването на качеството на живот на гражданите. 14% от гласувалите на гръцкия и на английския сайт смятат, че гражданите няма да укриват масово приходите си, ако получават по-високо ниво на здравни, общински и друг вид услуги.

Моля, не се колебайте да вземете участие в новата ни анкета: "Кои са причините за левия тероризъм с десни джобове в Гърция?"

Категории: ОбществоАктуално анкета укриване на приходи данъци данъчна некоректност Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus