Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция остава без морски транспорт до четвъртък

10 Април 2012 / 15:04:58  Виктория Миндова
1419 прочитания

Гърция остава без морски транспорт до четвъртък сутринта, когато ще изтече 48-часовата стачка на синдиката на морските работници (ПНО). “Стачката важи за цялата държава, за всички пристанища и всички работнически съюзи.  Синдикатите в сектора я подкрепят непреклонно”, поясни специално за GRReporter председателят на Синдиката на моряците Андонис Далакайоргос. Той опроверга твърденията, че протестът е иницииран главно от представители на Гръцката комунистическа партия (ККЕ) и подчерта, че синдикалистите в морския транспорт от всички партийни цветове подкрепят правдивите (според тях) искания на работниците.

На първо място представителите на ПНО отказват да приемат решението на правителството да включи здравно-осигурителният фонд на заетите в търговския флот към общата организация за здравно осигуряване. “Ако държавното управление бе приело това наше изискване, щеше да е много по-лесно да анулираме обявената стачка. Дори сега в този момент ако ни гарантират, че ще запазят независимостта на касата от останалата система сме готови да прекратим стачката”, казва синдикалистът.

Преди два дни гръцкото правителство гласува допълнение в закона за здравното осигуряване, с който включи здравната каса на моряците към общата здравно-осигурителна система. Със стачка или не, управляващите са категорични, че няма да оттеглят решението и от тази седмица то вече е влязло в сила.

Проблемите в гръцките осигурителни фондове са от много години, но след окастрянето на номиналната стойност на гръцките държавни облигации (PSI) те се задълбочиха. Разкрития на местни журналисти сочат, че с либерализацията на морския транспорт в Гърция интересите на синдикалните кръгове биха били сериозно нарушени и това е главната причина да се вдига толкова шум около реформите в страната. Журналистическа проверка на телевизия Скай сочи, че главният секретар на синдиката на морските работници Янис Халас получава месечно възнаграждение от 15 хиляди евро, което е далеч над средната стойност на заплатата в морския транспорт.

Повишената безработица в страната не отмина и сектора на морския транспорт. Неговият дял към БВП е 16% и осигурява 18% от работните места в страната. Според синдикатите от началото на кризата са останали без работа общо 35% от работната сила от гражданското мореплаване. Ако се отмени каботажа за туристическия флот и морския транспорт, гръцките моряци се притесняват, че ще останат без работа.

Подписването на Колективните трудови договори е друго главно тяхно изискване. Те също бяха премахнати със закон, като част от либерализацията на трудовия пазар и както изглежда стачките на нито една синдикална организация няма да повлияят на промените. “При моряците проблемът е по-сериозен, защото голяма част от транспортните фирми не са призчислили със задна дата повишенията на заплатите от 2010. Освен това не са плащали заплати на голяма част от работещите от октомври миналата година. Ако нямаме Колективни трудови договори, които да защитават правата ни, то фирмите могат да престанат напълно да плащат заплати. Тогава ще настане хаос”, казва Далакайоргос.

Правителството няма да отстъпи пред решенията си, но за да успокои духовете гарантира, че няма да се предприеме мобилизация стачниците, ако не продължат с блокадата. Те от своя страна казаха, че стачката ще остане 48-часова, но няма да се разпростре до края на седмицата, защото не искат да създават допълнителни проблеми на засегнатите от нея сектори като производството, туризма и селското стопанство. Въпреки това в Гърция не се очаква страстната седмица да завирщи спокойно, след като синдикатът на шофьорите на междуградски автобуси обявиха, че ще блокират движението в четвъртък с искания подобни на моряците. 

Категории: Общество стачки протести Пирея моряци блокада
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus