Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция ще посрещне Коледа с препълнени кофи боклук

12 Декември 2012 / 17:12:52  Виктория Миндова
1080 прочитания

Синдикалната организация на общинските служители от цяла Гърция обяви 48-часова стачка в четвъртък и петък тази седмица. През уикенда служителите взеха единодушно решение да бойкотират услугите предоставяни от кметствата и общините и няма да се явят на работа. В понеделник и вторник ще има втора 48-часова стачка, а в сряда (19 декември) заетите в кметствата и общините ще се присъединят към големия протест на Синдиката на заетите в държавния сектор (АДЕДИ).

В периода на стачките администрацията в организациите за местно самоуправление няма да работи. Служителите на “Чистотата” също отсъстват от служба, а детските градини и яслите ще останат затворени.

Стачните действия се очаква да продължат и след Коледните празници, ако исканията на служителите не се изпълнят. Те протестират срещу решението на Министерството на административната реформа да отстрани за една година 800 общински работници на безсрочен договор. Правителствената програма предвижда за период на една година отстранените служители да получават 75% от месечната си заплата. След изтичането на срока, ако администрацията не им е намерила нова длъжност, те ще бъдат окончателно съкратени от заемат служба.

За да покажат своето недоволство от взетото държавно решение, синдикалистите от кметските служби организираха протестен митинг, който малко по-късно прерасна в шествие. По-малко от 500 човека се насочиха от офисите на ОПЕ-ОТА към сградата на министерството на административната реформа с цел да го блокират и да изискат лична среща с ресорния министър Андонис Манитакис.

За да предотврати евентуални размирици пред министерството, атинската полиция бе блокирала достъпът до сградата, в която се намира министър Манитакис. След като видяха, че пътят им е препречен, синдикалистите направиха бърза смяна на протестния план. Вместо да се спрат пред двата бронирани автобуса на полицията, те се втурнаха към бариерите, които обграждат сградата на парламента. Събориха железните огради, вързани помежду си със стоманени въжета и се насочиха към служебния вход на Народното събрание, откъдето влизат депутатите. Два отряда на специалните полицейски части за борба с гражданските безредици успяха да им препречат пътя на половина без да се стига до преки сблъсъци.

След като новината, че общинските служители са влезли със сила в двора на парламента стигна до парламентарните колари, сред протестиращите се появи депутатът от опозиционната СИРИЗА Димитрис Стратулис. Той изпълни ролята на посредник и съдейства на представители на синдиката да внесат искането си в парламента. СИРИЗА се противопоставя напълно на водената от три партийното коалиционно правителство политика. Радикалната левица си спечели второ по популярност място на изборите през лятото с анти-меморндната си политика и подкрепя всички протестни действия срещу фискалната консолидация, съкращаването на бюджетните разходи и реформирането на държавния сектор.

Срещата на общинските синдикалисти в парламента не даде никакъв резултат, но те се заканиха, че това няма да ги откаже от активни стачни действия.  “Решени сме, че ще продължим борбата, за да не бъдат отстранени нашите колеги както иска кредиторската тройка и отвратителното коалиционно правителство”, заяви председателят на ОПЕ-ОТА Темис Баласопулос.

Гърция има ангажимент да съкрати 150 хиляди служителите в държавния сектор до края на 2015. Това е част от плана за оздравяване на вътрешните финанси според договора за помощ с Европа и Международния валутен фонд. До момента финансовата помощ е осигурила приблизително 150 милиарда евро финансиране на дефицита, а кредиторите опростиха на страната общо 140 милиарда евро от външния й дълг. Усилията, които се полагат до момента целят да запазят средиземноморската страна в зоната на еврото и да реформират вътрешната й икономика, за да започне да произвежда първични бюджетни излишъци и да покрива нуждите си без голямо външно кредитиране.

Липсата на сериозни бюджетни съкращения в самото начало на програмата доведоха до дълбока се рецесия. Тя се отрази отрицателно и на резултатите от оздравителната програма и днес Гърция трябва да понесе поредното вдигане на данъците и акцизите, за да може да достигне поставените цели. Междувременно безработицата достигна от 9% през 2009 до 26% през 2012, като главни потърпевши са служителите от частния сектор.

От другата страна на бариерата са служителите в публичната администрация, държавните предприятия, кметствата и общините. “Снощи вечерта ми съобщиха, че ще бъда отстранена от работа. Тъжно ми и ме е страх как ще продължи живота ми”, заяви служителка в община Илиуполи пред GRReporter. “ Аз съм на средна възраст и никой вече не търси да наеме хора от моята възрастова група. Надявам се, че министерството ще преосмисли решението си и няма да ни съкрати”, каза тя.

Категории: Общество стачки общински служители Гърция криза протести Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus