Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция затяга контрола по границите за ебола

10 Октомври 2014 / 17:10:38  GRReporter
1022 прочитания
В Гърция се затягат превантивните мерки за справянето с евентуален случай на ебола  в страната. Това бе решено по време на разширено заседание с участието на ръководството на министерството на здравеопазването и всички останали компетентни органи, сред които учени от Центъра за контрол и превенция на заболяванията и висши служители от Националния здравен бизнес център.
Освен това бе решено да се назначи допълнителен медицински персонал в пунктовете за влизане в страната, който да бъде напълно информиран за новия вирус. Едновременно с това пътници, пристигащи от „подозрителни“ страни ще попълват въпросник и в зависимост от него ще се преценява степента на опасност от заразяване с ебола.
По време на заседанието стана ясно, че всички, които влизат в контакт с имигранти, ще бъдат информирани незабавно и подробно за вируса, начините за неговото предаване и симптомите на заболелите.
Освен това учените решиха да изпращат своевременно актуализирани препоръки към компетентните органи и гражданите във връзка с всички нови данни, появяващи се за вируса ебола. На граничните пунктове вече е поставен плакат, който предоставя полезна информация за вируса на гръцки и английски език. Поставени са в пълна готовност и Центровете за лабораторен контрол за изследване на клинични проби, каквито са Лабораториите по микробиология към Медицинските факултети на Солунския университет „Аристотел“ и на Атинския университет. Вече е определена болницата, която ще приема евентуални пациенти, заразени с ебола – това е болница „Амалия Флеминг“, която работи в пълна готовност.
Що се отнася до информирането и управлението на евентуални подозрителни случаи, пътници, които може да влизат в страната с повишена температура или с други симптоми, вече е разработен подробен план с инструкции за индивидуални и колективни мерки за избягване на разпространението на вируса, превозването на болните с линейки на Спешна помощ, проследяване и клинично лечение.
В по-стари препоръки на Центъра за контрол и превенция на заболяванията се посочва, че трябва да се избягват посещения в страни от Западна Африка, като Гвинея, Либерия, Сиера Леоне и Нигерия. В случай, че това е невъзможно, трябва да се вземат строги предпазни мерки за избягване на заразяването с вируса, препоръчани от Центъра за контрол и превенция на заболяванията: да се избягва контакт с какъвто и да било биологичен материал (кръв, сперма, слюнка и др.), както и с предмети, които биха могли да бъдат заразени, при сексуалните контакти да се използват предпазни средства, да се избягва консумацията на месо от диви животни и др.
 
 
 
Категории: ебола превантивни мерки Център за контрол и превенция на заболяванията
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus