Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Гръцки Великден по време на криза

13 Април 2012 / 12:04:49  GRReporter
1871 прочитания

Изнемогващите гърци, които пълнят градските площади и световните новини с недоволството си срещу строгите мерки за финансови икономии се готвят да отпразнуват достойно най-големия православен празник. Понеслите толкова много съкращения на доходите гърци се качиха на колите си и се отправиха към най-различни дестинации, очевидно без да икономисват средства поне от бензин. На тол-пунктовете на голените магистрали се образуваха километрични опашки. На магистралата за Елевсина, която свързва континентална Гърция с полуостров Пелопонес опашката достигна 2 километра.

    Пътната полиция е в повишена готовност и ще прилага извънредни мерки за сигурност по магистралите до Томина неделя, когато свършва училищната ваканция. Автобусните шофьори и пристанищните работници прекратиха стачките си и транспортът в страната работи на пълни обороти.100-процентово са запълнени корабите до Кикладските острови, Додеканезите и Крит. От пристанището в Пирея днес ще отплават за Сароническия залив 16 кораби, за същата дестинация от Рафина ще отплават 10 кораби, а от Лаврио - 6. Вчера от Атина са отплували 78 кораби, на които са се качили 50 хиляди икономически притеснени гърци и 7200 леки автомобили.

Разбира се, гръцки дестинации избраха по-скромните гърци, докато елитът по традиция се отправи към Ню Йорк, Лондон и други популярни по време на сериозна икономическа криза места. “Стандартът на гърците непрекъснато пада, но изглежда никога не достига истински ниско ниво”, забеляза норвежки журналист, който тези дни посети Атина и бе впечатлен от стила на живот на безработните млади гърци.

Категории: Великден икономическа криза празнуване финансови икономии православен празникОбщество
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus