Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките лекари се включиха в международна информационна мрежа

04 Декември 2013 / 16:12:57  Анастасия Балездрова
861 прочитания

От два месеца гръцките лекари и останалите професионалисти в сферата на здравеопазването имат възможността да се информират за всички новости в сектора и то напълно безплатно. Информацията е систематизирана и публикувана в електронната платформа Univadis.gr, която е част от световната мрежа – дело на международната фармацевтична компания MSD.

В платформата заинтересованите могат да намерят научни статии, резултати от изследвания, нови лечебни методи и стотици онлайн образователни семинари за 60 лекарски специалности.  В нея се поместват също съдържанието на авторитетни здравни издания като The Lancet, Springer, BMJ Learning и the JAMA Network. Разбира се, не липсват и новите броеве на издадения за пръв път през 1899 Merck Manual, който се е превърнал в бестселър век по-късно.

„Информацията, която се помества в платформата е предоставена от независими източници. Univadis няма за цел да рекламира медикаментите на MSD, с нея искаме единствено да предоставим познания и информация на заетите в здравния сектор”, заяви медицинският директор на MSD Hellas Платон Перистерис. От компанията посочиха, че нямат никаква намеса в съдържанието на платформата.

Тя е задействана за пръв през 2002 и от тогава се е разпространила в над 40 страни и на 20 езика. Най-много са потребителите в Китай, Русия и Бразилия. Според ръководителката на отдел „Комуникации и програми” в компания Merck Шона Дейвис, общият брой на потребителите е 2,1 милиона души, като увеличението всяка година е от порядъка на 30 на сто. Всяка седмица, а понякога и на ден в Univadis се включват по над 100 нови източници на информация.

Платформата е пригодена за ползване върху всички видове смартфони, таблети и компютри. Съдържанието е въведено под формата на апликации. След регистрацията всеки от потребителите може да персонализира своя профил, така че да има директен достъп до информацията, която го интересува. При регистрирането потребителят внася личните си данни и професията, която го свързва със здравния сектор.

От името на ръководството на Медицинския факултет в Атинския университет, неговият заместник-декан Никос Закопулос приветства инициативата и заяви, че очакват и други подобни от частния сектор. „Във времето на криза, когато гръцките лекари намалиха участията си в лекарските форуми в чужбина, платформата е един много важен инструмент за тях”, посочи той.

В MSD Hellas вече работят върху проект да предоставят достъп до съдържанието на платформата и на студентите по медицина. Това ще стане възможно вероятно чрез свързването на компютрите в библиотеките на факултетите по медицина с Univadis.

В същото време лекарите от Националната здравна система решиха да удължат стачните си действия до 13 декември, като заявиха, че „борбата ще продължи и ще стане по-интензивна до крайната победа”. Те протестират срещу очакваните съкращения.

От своя страна, министърът на здравеопазването Адонис Георгиадис заяви в парламента, че ако стачката продължи, правителството ще ускори процеса на провеждането на реформата и „тогава лекарите ще могат да стачкуват, но вече съкратени”.

По-рано днес Георгиадис категорично отхвърли вероятността да подпише документ, с който да постави лекарите от Националната система за здравеопазване извън списъка на кандидатите за съкращение. 

Категории: ОбществоКомпании Univadis лекари здравеопазване безплатна електронна платформа информация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus