Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките пристанища отново са блокирани от стачки

19 Март 2012 / 17:03:09  Виктория Миндова
1540 прочитания

Пристанищата в Гърция отново са затворени след като Общогръцката морска федерация обяви 48-часова стачка. Те блокираха движението на морския транспорт в страната и протестират срещу промяната в трудово-правните отношения и пенсионните права. От федерацията изискват да възстановяването на Колективните трудови договори, запазване на каботажа и увеличение на заплатите. Стачкуващите са окупирали сградите на пенсионния фонд на морския флот, агенцията по заетостта и здравно-осигурителната служба на морския флот.

Сутринта в понеделник членове на синдикалната организация възпрепятстваха тръгването на ферибота на Blue Star от пристанище Пирея за остров Парос. Моряците заплашиха, че гръцките пристанища ще останат блокирани, докато управляващите не изпълнят техните изисквания, които са в пряк разрез с задълженията на Гърция според Меморандума за финансова помощ.

“Стачките са 48-часови и повтарящи се, така че ще продължат, докато не се стигне до желания резултат”, казаха от центъра на синдикалната федерация специално за GRReporter. В същото време от министерството на развитието, конкуренцията и гражданския флот осъдиха решението на синдикатите да блокират пристанищата в страната. “Ние уважаваме упорития труд на заетите в морския флот и сме отворени за диалог с Гръцката федерация на моряците, но в рамките на възможностите, които имаме днес. Всеки удар срещу селското стопанство, туризма и стопанството на островите е удар срещу безработните, пенсионерите и националната икономика, които днес се борим да защитим”. Това гласи официалното съобщение на министерството, което е решено да не отстъпва пред исканията на протестиращите.

Активните стачни действия на моряците имат най-сериозни отрицателни последици засега върху селското сотпанство и търговията между островна и континентална Гърция. По неофициална информация търговския обмен по море с островите достига около шест тона хранителни стоки на ден, а липсата на транспорт може да се окаже фатална за много малки селскостопански производители в отдалечените краища на страната.

Гръцкият търговски съюз от своя страна призова моряците да проявят здрав разум и да не продължават стачните действия след изтичането на първата за тази година 48-часова стачка. Те предлагат да се намери среден път, докато правителството и морския синдикат продължават преговорите и от средата на седмицата да се възстановят поне някои от курсовете. “Въпреки справедливите искания, ние призоваваме Общогръцката морска федерация да подпомогне усилията за осигуряване на транспорт на гръцките селскостопански продукти към вътрешността на страната и международните пазари”, казват търговците и продължават: “Нека да позволят на корабите да изпълнят редовните си курсове от вторник вечерта за бързо развалящите се продукти”.

Асоциацията на международни спедитори и логистични предприятия на Гърция имат по-категорична позиция по въпроса със стачката на морските работиници и смятат, че протестните действия ще имат много по-драматични за местната икономика последствия от очакваните. Те са категорични, че ще се създадат сериозни проблеми с вноса на продукти от централна и северна Европа, което неизбежно ще лиши потребителите от важни стоки, ще повиши цените и ще нанесе сериозни финансови щети на предприятията в бранша. Асоциацията на спедиторите завършват своето обръщение с призива: “Трябва най-сетне да надделее логиката, а не един сектор да повлича със себе си други”.

Категории: ПазариОбщество стачки протести Общогръцката морска федерация Пирея
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus