Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките роми – жертви на насилие и безнаказаност

09 Април 2014 / 12:04:33  GRReporter
1068 прочитания

Ромката Параскеви Кокони пазарувала заедно с малкия си син и племенника си Костас, който страда от умствени затруднения, когато били нападнати от група от няколко души. Те пребили жената и нейния племенник с помощта на дърва за огрев, които взели от паркиран наблизо камион . Никой от преминаващите наоколо хора не спрял, за да й помогне, а полицаят от участъка, където отишла да се оплаче казал на Параскеви, че се страхува да отиде сам на мястото на нападението.

„Двама от мъжете се нахвърлиха върху мен, а другите удряха Костас с юмруци и ритници. Виках за помощ, но никой не се притече да ни помогне”, разказва Параскеви.

Нападението станало през октомври 2012 в центъра на село Етолико в района на Месолонги и е само един от многото случаи на нападения срещу роми в Гърция. След него семейството вече не се е чувствало в безопасност и се преместило да живее в съседен град. Нападението било породено от силни анти-ромски настроения, които са широко разпространени в селото. Ромската общност в Етолико е станала жертва на много подобни нападения, осъществени от жители на селото, за някои от които се смята, че са свързани с крайнодесни групи. През 2012 и 2013 групи от мъже нападнали няколко пъти ромите, докато те се намирали в домовете си, тероризирали ги и унищожили тяхна собственост. Някои от ромите били ранени, а повечето избягали от Етолико, защото се страхували. Жертвите разказват, че полицейски служители са станали свидетели на нападенията, но не са успели да се намесят резултатно и да спрат нападателите.

Случаят с Параскеви е част от доклада на международната неправителствена организация Amnesty International за расистките нападения срещу роми в Гърция, Чехия и Франция и бе разпространен по повод на Международния ден на ромите (8 април).

Параскеви Кокони, 25-годишният й племенник Костас и 13-годишният й син Андреас, заснети в село Етолико на 21 януари 2014, снимка: Amnesty International

Незаконни и принудителни разчиствания на публични пространства, дискриминация в училищата, полицейски акции, които се провеждат без конкретен повод и само защото става дума за ромски катуни и увеличение в броя на нападенията от страна на расистки формирования – това са сериозните обвинения на правозащитниците към Гърция.

От Amnesty International са най-критични към полицията. Като най-характерен пример за лошото отношение към ромите се посочват „превантивните акции” в ромските катуни. По време на 1 131 подобни нахлувания през първите 9 месеца на 2013 са били проверени 52 431 души, от които 19 067 са били откарани за сверка на данните в полицейски участъци, за да бъдат арестувани в крайна сметка 1 305 души.

Експертът по европейски въпроси в германския филиал на Amnesty International Яна Зауертайг определя тази практика на полицията като незаконна. „Това е така не само защото полицията е нямала достатъчно юридически аргументи, за да ги задържи, но и защото това е акт на дискриминация спрямо ромите”, казва тя.

В доклада се посочва още, че гръцката полиция не полага почти никакви усилия за да преследва и залови нападателите на ромите, нито разследва доколко техните мотиви са от расистки характер. В случаите, когато жертвите нямат разрешително за пребиваване в Гърция много често арестуваните са самите те, а не техните нападатели. В допълнение много често полицаи съветват ромите да не подават оплаквания или съдебни искове, а в други случаи извършителите на породените от омраза престъпления са полицаи. Изводът на доклада е, че тази позиция на полицията е увеличила броя на расистките нападения срещу ромите.

Според правозащитниците за системната дискриминация на ромите не е виновна само пасивната роля на полицията, но и толерантността, която проявява към тях гръцкото правителство. „Това трябва да се промени. На първо място гръцкото правителство трябва съвсем чисто и ясно да осъди всички нападения срещу ромите, независимо дали техните извършители са полицаи или граждани. След това ще трябва да гарантира, че компетентните власти ще разследват доколко всяко от нападенията е породено от расистки мотиви, както и че нападателите ще бъдат подведени под съдебна отговорност”.

Освен страните-членки Европейската комисия също е отговорна за защитата на ромите. От Amnesty International призоваха комисарите да се ангажират още повече за тази цел и да предприемат повече действия отколкото в миналото, които да бъдат основани на европейските директиви срещу расизма.

„В случай, че директивите не се прилагат призоваваме Европейската комисия да задейства процедури за нарушение на европейското законодателство срещу държавите-членки, които не са ги въвели в националното си законодателство”, допълва Зауертайг.

Според Amnesty International прилагането на европейските закони е от решаващо значение за премахването на системната дискриминация срещу ромите в Европа. 

Категории: Общество роми нападения дискриминация расистки мотиви полиция доклад Amnesty International
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus