Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките училища стават дигитални

15 Март 2014 / 14:03:00  GRReporter
1467 прочитания

От следващата учебна година образът на училищата ще се промени напълно, а класните стаи ще се включат в дигиталната епоха. Нещо такова изглежда невъзможно, в период когато учителите попълват на ръка ученическите картони, губейки десетки часове.

Но след одобрението на Европейската комисия фонд с 146 635 815 евро, идващи от Европейския фонд за регионално развитие ще навлезе в класните стаи. Според представители на Министерството на образованието целта на новата програма е цифрово подновяване на образователните процеси както в началното, така и в средното образование.

www.aristotelio.edu.gr

„Целта на дигиталното училище е въвеждането на информационните технологии в образованието и педагогическото им оползотворяване, а това ще доведе до иновации както в преподаването, така и ученето” заяви министърът на образованието Константинос Арванитопулос.

По информация на вестник Вима, вече е започнала доставката  и инсталирането на 36 804 интерактивни системи (интерактивни дъски) и на други 11 426 мобилни кабинета по информатика в началните училища, прогимназиите и гимназиите.

Всяка една от тях се състои от 10 лаптопи за всяко начално училище и от 15 лаптопи за другите училища. Интерактивните дъски ще бъдат инсталирани с предимство първо в началните, училища, след това в прогимназиите и гимназиите в цялата страна.

Успоредно с това през новата учебна година ще се инсталират три мобилни лаборатории по информатика във всяко училище.

www.enet.gr

В цифри новата програма засяга 200 357ученици в начални училища 315 742 в прогимназиите, 223 187  в гимназиите и 86 177в професионалните гимназии и колежи в цялата страна, дори и в най-далечните кътчета.

Интерактивни книги и фотодървета

Интерактивните учебници ще съдържат снимки, карти и упражнения. На съответния сайт на министерството на образованието са качени вече детайли по употребата им. (http://ebooks.edu.gr).

„Фотодървото” (или иначе казано „твърдият диск” на дигиталното съдържание) както заявяват представители на министерството на образованието, е централната електронна услуга на министерството за цифровите образователни материали за училищата. То е достъпно за всички ученици, учители, родители, както и за всички заинтересувани.

В подкатегорията „учебни помагала” има колекция от около 3500 помагала (експерименти, интерактивни симулации, проучвания, образи, образователни игри, 3D харти, упражнения) от обогатените интерактивни учебници. В подкатегорията „образователни видеа” са качени около 700 кратки видеа подходящи за използване в образователни дейности.

 „Дворът” на Цифровото училище е образователната платформа „e-me”, която е създадена от министерството и е открито дигитално пространство за всички членове на образователната общност. Отнася се до последните класове в началното училище и до цялата средна степен.

Какво попълват учителите на ръка?

1. Лични картони на учениците- с лични данни, които се преписват от миналогодишните свидетелства, и оценки за всяко тримесечие.

2. Регистър на учениците: пише сев началото на всяка година с данните на децата, а в края на годината се нанасят оценките на учениците. Процедурата продължава с дни.

3. Свидетелства на учениците: всички данни на учениците и пак средните им оценки

4. Индекс на учениците:  именните данни на всички новозаписани всяка година- тоест първокласниците и новите от останалите класове.

5. Книги за отсъствия:всяка седмица учителите получават информация за отсъстващите и ги нанасят в специална книга. Всяко тримесечие се отделят извинените от неизвинените  се смятат общо и се нанасят в личните картони.

6. Протокол:  за всичко, което се случва в училището- от екскурзия, различни инициативи, образователни програми, културни дейности.

7. Книга на завършващите:  в края на всяка година се записват завършващите съответната степен, данните им и данните на настойниците им.  

8. Протокол на кореспонденцията: всички получавани и издавани документи

9. Книга на директора: описват се всички дати на годината и до тях изразът „училището работи без нарушения” или „днес училището празнува 28 октомври” или „днес ходихме на екскурзия”.

Категории: дигитално училище интерактивни дъски електронни помагала
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus