Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Грис торта с кисело мляко

28 Февруари 2014 / 23:02:57  GRReporter
1777 прочитания

Даниел Лахана

Тази торта има различни имена в зависимост от страната, в която се приготвя: „харси” или „хариса” в Сирия и Йордания, „намура” в Ливан, „басбуса” в Египет, „равани” или „ревани” в Гърция и Турция и т.н...и съставките й могат леко да се различават. Някои пропускат киселото мляко и добавят пресно мляко или сметана, други използват брашно (и дори яйца, като Гърция и Турция), някои пропускат кокосовите стърготини, някои използват тахан (паста от смляно сусамово семе) и т.н... Дори самият сироп може да варира - понякога се приготвя на основоата на мед. Моята рецепта е подобна на тези от сегашния ни регион (Сирия и Ливан), мека и аромтна, лека, но с богат вкус, и изненадващо лесна за приготвяне.

                                                                         ***

РЕЦЕПТА

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Разбийте маслото и захарта (за предпочитане с електрически миксер) до получаване на кремообразна маса. Добавете киселото мляко. Смесете гриса, бакпулвера и кокосовите стърготини и ги добавете към кремообразната смес. Разбъркайте, за да се смесят добре. На този етап сместа ще бъде доста гъста и лепкава. Изсипете я в тава 20/30 см и оставете да престои 30 минути.

Печете в предварително загрята фурна на 180°C (350°F, степен 4 за газ) за около 20 минути, докато леко потъмнее. Извадете от фурната, очертайте леко с нож ромбове и украсете с ядки (бадеми, шам-фъстъци, кедрови ядки и т.н.).

Върнете във фурната за около 10 до 15 минути, докато се запече хубаво отгоре и отвърте.

Междувременно може да приготвите сиропа:

Загрейте водата и захарта в малък съд, докато кипнат. Добавете лимонов сок, когато захарта се разтвори и сиропът започне да се сгъстява. Продължете с варенето за около още 5 минути, докато леко се сгъсти и след това отстранете съда от котлона. Добавете розовата вода или водата от портокалов цвят и оставете да се охлади.

Залейте все още горещата торта с охладения сироп леко и равномерно, и оставете тортата да се напои. Когато изстине напълно нарежете на ромбове по предварително направените очертания и сервирайте.

Следващата седмица нашата нова дестинация е Израел!

Категории: харисихарисанамурабасбусараваниреванисирийски рецептиливански рецептиегипетски рецептигрискисело млякоторта
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus