Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

ХИВ се разпространява най-бързо между наркоманите в Гърция

28 Май 2013 / 18:05:04  GRReporter
1457 прочитания

Гърция е на едно от първите места по нови заразени с вируса на ХИВ сред наркозависимите. Това сочат данните от годишния доклад на Европейският център за мониторинг на наркотици и наркомании (EЦМНН). Заразите с Хепатит С също са се повишили значително и също засягат главно хора, които използват твърди наркотици.

“През 2011 системата за ранно предупреждение отчетоха епидемични взривове на ХИВ инфекции в Гърция и Румъния, които провокираха бързи ответни реакции и в двете държави”, казва доклада на центъра. Броят на новите диагностицирани инжекционно употребяващи наркотици, заразени с ХИВ, се е увеличил от 19 случая на година за периода до 2010 на 241 случая след 2011 в Гърция. “Високите равнища на заболеваемост от СПИН може да означават, че много от инжекционно употребяващите наркотици, заразени с ХИВ, не са лекувани с терапията HAART на достатъчно ранен етап след заразяването си за извличане на максимална полза от лечението”, отбелязват наблюдателите.

Като реакция на епидемичните взривове, Гърция увеличи чувствително програмите за предоставяне на игли и спринцовки, както и засили капацитета за лечение на наркотични зависимости. До декември 2011 бяха създадени 22 нови звена за заместителна терапия, отбелязват наблюдателите.

Средно 80% от отчетените смъртни случаи в Европа, в резултат от свръхдоза са при мъжете. В повечето държави средната възраст на починалите от свръхдоза хероин е около 35 години. Въпреки че тенденцията на смърт при свръхдоза намалява, смъртността остава висока при наркозависимите, главно поради усложнения в здравето и болести свързани с употребата.През периода от 2005-2010 се забелязва намаление на разпространението на HCV сред инжекционно употребяващите наркотици в повечето страни от Европа. Само в пет държави се отбелязва увеличение на Хепатит С – Австрия, България, Кипър, Гърция и Румъния. Подобно на носителите на ХИВ, заразените с HCV могат да не проявят симптоми с години и ако не се изследват да не разберат, че имат Хепатит С. Според данните до 80% от заразените с хепатит не знаят, че са имат хепатит.

В доклада за спешна оценка на риска е посочено, че съществува вероятност от възникване на подобни епидемични взривове и в някои други държави от ЕС с оглед на увеличението на отчитаните инфекции с вируса на хепатит С (индикатор за повишен риск, свързан с инжектирането) и ниското обхващане на услугите за превенция на ХИВ.

Общо за Европа средната продължителност за периода на изчакване, за да бъде приет наркозависим за лечение е около две седмици. Средните национални данни за периодите на изчакване в отделните държави обаче може да има серизни несъответствия. В доклада се посочва, че в Атина и в Солун периодите на изчакване се могат да достигнат и три години, което се дължи на ограничения капацитет на центровете за помощ. В други гръцки градове през 2010 е съобщено за значително по-кратки периоди на изчакване, докато желаещият бъде приет за деинтоксикация и лечение.

В България най-силно разрастващият се наркотик остава амфетаминът. Равнищата на разпространение и на употребата са по-ниски от 3% за всички държави, предоставящи данни на европейския център с изключение на една страна за периода 2005-2011. За последната година обаче в България се отчита скок с един процент разпространението на употребата на амфетамини сред младите хора. “Като цяло сред учениците на 15-16-годишна възраст са настъпили незначителни промени в равнищата на експериментиране с амфетамини и екстази,” сочи докладът за България.

Поне 85 милиона европейци или една четвърт от населението на Стария континент признават, че са взимали наркотици поне веднъж в живота си. Само през 2011 се смята, че около 1,2 милиона души са получили медицинска помощ, свързана с използването на нелегални лекарства. Най-голям процент от лекуващите са пристрастени към хероин.

На мъжете се падат по-голямата част (80%) от отчетените в Европа смъртни случаи в резултат на свръхдоза. Съотношението варира в отделните държави. По-голям дял на смъртните случаи от свръхдоза при мъжете се забелязват в южните държави, като Гърция, Италия, Португалия, Румъния, Хърватия, както и Естония, Латвия и Литва и Турция. В държавите членки, които се присъединиха към ЕС след 2004 се отчитат смъртни случаи, предизвикани от употреба на наркотици главно при мъже и по-млади хора.

В повечето държави средната възраст на починалите от свръхдоза хероин е около 35 години, като в много страни тя нараства. “Това вероятно отразява стабилизация или намаляване на броя на младите употребяващи хероин, както и повишаване на средната възраст на групата на проблемно употребяващите наркотици”, се казва в доклада.

Категории: Общество наркотици ХИВ СПИН хепатит С Гърция България хероин
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus