Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хаос в имотите на министерството на културата

25 Февруари 2013 / 13:02:52  GRReporter
1201 прочитания

Над 21 хиляди археологически обекта, повече от 7500 публични сгради, над четири хиляди парцела, над 12 хиляди археологически паметника и осем хиляди по-нови имота са само част от имуществото, което министерството на културата в Гърция притежава. Точната им бройка остава неясна, след като повече от 10 години държавното управление не е създало кадастър на археологическите обекти. Голяма част от сградите на министерството са изоставени, обитават се нелегално от случайни ползватели, а много археологически обекти са застроени незаконно.

Решението да се направи подробно описание на всички недвижими имоти, които притежава министерството на културата е било взето още през 2000 година. Специалисти отбелязват, че неуредиците, които съществуват в министерството на културата представлява миниатюра на хаоса, който цари в целия държавен сектор и е показателно за лошото стопанисване на публичната собственост от страна на централното управление. Началото на описа, систематизирането и класифицирането на тези обекти започва през 2011. Бюджетът на проекта надминава седем милиона евро и трябва да бъде приключен до 2015. Тогава завършва цикълът на финансирането от Националната рамка за структурно развитие (ЕСПА).

Голяма част от неяснотата по отношение на собствеността и описанието на имотите е свързана с начина на придобиване. Една част от историческото наследство на министерството е било придобито чрез отчуждаване срещу обезщетение. Други са били закупени, а трети обекти и имоти са били дарени. Според данните представени във вестник Вима за периода 1990-2009 държавата е похарчила почти 400 милиона евро за придобиването на 1640 имота в различни райони. Не малко са случаите, казват запознати, в които отчуждени археологически имоти, за които е било платено обезщетение, са били връщани на частните собственици. Подобни нарушения ще продължат да съществуват докато държавата няма точна картина какви археологични обекти и имоти, как са били придобити и за каква дейност  могат да бъдат експлоатирани.

Историческият район Плака под Акропола е наситен с малки и по-големи имоти, които имат археологическа стойност и са били дарени на министерството, но се използват като търговски обекти или са изоставени и се рушат. Имотите, които нямат археологическа стойност, но са притежание на министерството са придобити главно чрез дарения и тяхната експлоатация също е непълноценна, оценяват запознат. Някои от тях са били продадени, за да попълнят приходи в бюджета на институцията, други се ползват като складове или са отпуснати под аренда.

Описът на държавния кадастър към министерството на финансите в последната година и половина е регистрирал 2345 обекта в цялата страна, докато Дирекцията по отчуждаванията и недвижимото имущество отчита 7500 обекта. 20% са в големите градове на Гърция, а 80% в провинцията и по островите. Част от публичната собственост вече е определена за изграждане на обществени музеи, които ще бъдат включени в културните маршрути на тру-операторите. Друга част от описаното до момента имущество са жилищни имоти, които се ползват за оперативните нужди и за съхранение на по-малки артефакти, които са били открити най-вече по време на разкопки.

Според данните публикувани в пресата парцелите с археологически находки в страната са четири хиляди, а над девет хиляди квадратни километра обща площ имат помещения с публично достъпни артефакти. Други 100 обекта са под специална закрилата на държавата с обща площ от 100 хиляди квадратни километра, без да се смята морския парк в Споради, с площ от 1500 квадратни километра. 12 хиляди броя са древните паметници, сгради, парцели и подводни площи, които датират от периода преди 1830 година. Над 8000 са по-новите исторически паметници. Общата площ на недвижимата собственост, която управлява министерството надминава 100 хиляди декара, а търговските имоти имат площ от 330 хиляди квадратни метра. Сградният фонд, който помещава държавните музеи в Гърция достига 90 хиляди квадратни метра.

Само в района на Плака държавата е платила около 70 милиона ево в периода 1980-2000 година, за да придобие 130 имота с и без историческа стойност. Въпреки това, това е районът, в който се отбелязват най-много нарушения, незаконно обитаване на сградите и западане на имуществото. В същото време административните и складовите помещения на министерството на културата са разпръснати в над 17 различни сгради, за които държавата плаща годишно наем от три милиона евро.

Категории: Общество министерство на културата Гърция исторически обекти криза хаос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus