Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хиляди гърци получават по няколко пенсии

12 Август 2013 / 11:08:31  GRReporter
1807 прочитания

Десетки хиляди гърци получават и до днес дори по 10 пенсии на месец, разкриха инспекторите на министерството на заетостта. В момент, когато пенсионните фондове изнемогват и полагат усилия да оцелеят, членовете на един своеобразен “елит” получават пенсии от няколко каси.

След представянето на скандалните разкрития ресорният министър Янис Вруцис нареди да бъде проведено подробно разследване на всеки от случаите. Пълният доклад се очаква да бъде изготвен до 15 септември.

“Откриваме крайно изненадващи нови данни, за които доскоро не знаехме абсолютно нищо. Въведената преди година система за контрол “Илиос” (“Слънце” - б.а.) разкрива за пръв път случаи на пенсионери, които получават по 7, 8, 9, дори и по 10 пенсии. Не твърдя, че всички те са незаконни, но наредих на пенсионните фондове да проверят доколко това е така или не”, заяви министърът.

Според данните, които са били получени след прилагането на електронната система за контрол:

- 51 192 пенсионери получават по 4 пенсии

- 11 810 пенсионери получават по 5 пенсии

- 1 977 пенсионери получават по 6 пенсии

- 220 пенсионери получават по 7 пенсии

- 27 пенсионери получават по 8 пенсии

- 3 пенсионери получават по 9 пенсии

- 2 пенсионери получават по 10 пенсии.

Експерти от министерството на заетостта твърдят, че в повечето случаи пенсиите вероятно са напълно законни, след като пенсионерите са внесли необходимите осигуровки. В същото време не изключват възможността в някои от случаите сумите да се получават неправомерно.

Те обясняват, че внасянето на осигуровки в няколко пенсионни фонда е било възможно, понеже съществуващото ограничение за таван на осигурителните доходи в размер на 3 400 евро всъщност никога не е било прилагано. Освен това, до съвсем скоро гръцката осигурителна система нямаше техническата възможност да отчете общия брой на пенсиите, които получава всеки пенсионер и следователно общата сума на неговите доходи.

Под лупата на инспекторите се очаква да преминат и пенсиите по инвалидност. Според данните на система “Илиос” към момента те са 233 253, което се равнява на 8,61 на сто от общия брой пенсии.

Въпреки че броят им не надвишава средния процент за Европейския съюз, започват проверки в пенсионни фондове, където процентите са високи. Те са:

- фондът на заетите в хлебарската промишленост – 20 на сто

- фондът на земеделците – 18 на сто

- фондът на работещите на свободна практика – 17 на сто

- фондът на работещите в медиите – 14 на сто.

В същото време продължават внезапните проверки на Службата за борба с финансовите престъпления в различни заведения в туристически курорти и острови. През последните няколко дни те наказаха с 48-часово затваряне четири заведения, които не са издавали касови бележки. Политическото ръководство на финансовото министерство призова гръцките данъкоплатци да изискват касови бонове, за да може да бъде постигнато намаление на тежките данъчни ставки.

От службата твърдят, че до края на годината ще бъдат проведени повече от 25 000 проверки с цел да съберат приходи за държавната хазна и да не бъдат наложени нови бюджетни съкращения. През следващите месеци инспекторите ще наблегнат на проверките на банковите сметки, за да открият недекларирани доходи, които след това да бъдат обложени с данъци. От финансовото ведомството твърдят, че притежателите на такива суми няма да могат да избегнат проверките, дори ако изтеглят парите, тъй като ще бъдат разследвани всички транзакции, проведени през последните години.

Отделът за вътрешен контрол пък се е заел с проверката на имотните декларации на 436 високопоставени служители в системата за събиране на данъци. До момента са били разследвани 150 души, като у 10 от тях са били открити високи депозити, чести операции с капитали и скъпи имоти, които не съответстват на техните заплати.

Според финансовите полицаи от началото на проверките през месец март има увеличение в броя на държавни служители, които са подали оставка, молба за пенсиониране или допълнение към данъчните си декларации за “забравени” големи суми.

Източници от министерството на финансите посочват, че дори и да напуснат държавния сектор, никой от служителите няма да успее да укрие доходи със съмнителен произход.  

Категории: Общество пенсии пенсионни фондове укриване на доходи проверки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus