Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Химическите оръжия да се обезвредят на територията на Сирия

11 Юли 2014 / 17:07:49  Анастасия Балездрова
733 прочитания

Предстоящото унищожение на част от химическия арсенал на Сирия в морето на юг от Крит предизвика бурни реакции на острова и в цяла Гърция. Както GRReporter вече съобщи, обществени организации и синдикати обявиха намерението си да окупират военната база на НАТО на острова с цел да попречат на корабите, които се очаква да патрулират около „Cape Ray”, докато трае процедурата по унищожението на оръжията да отплават.

В същото време голяма част от гръцката общественост признава, че не е достатъчно наясно какво точно ще се случи и дали унищожението на химическите оръжия е възможно да предизвика екологична катастрофа в Средиземно море.

GRReporter потърси отговори на тези въпроси от председателя на Асоциацията на химиците в Гърция Атанасиос Пападопулос, доцент в полувисшия Технологичен образователен институт в Солун „Александрио”.

Г-н Пападопулос, какви са опасностите от замърсяване вследствие на унищожението на химическите оръжия от Сирия в морето?Според някои коментатори методът, който ще се използва е експериментален и никой не знае какви могат да бъдат последствията от прилагането му.

Имаме уверения, че химикалите няма да бъдат изхвърлени в морето. Ако приемем, че тези уверения са точни, а ние не разполагаме с някакви данни, които да ги опровергават, единствената опасност за морския регион е вероятен инцидент и това е, което ни притеснява. Всички големи екологични катастрофи в човешката история са се случили не защото някой е направил нещо нарочно, а в резултат на инциденти.

Затова и нашият въпрос към министерството на външните работи: Коя е причината тази процедура да бъде извършена в едно затворено море, каквото е Средиземно море?  

Какво ще се случи с отпадъчните продукти?

Заявяват, че няма да бъдат изхвърлени и ще бъдат складирани на сушата в регион, който не се намира в Гърция или Средиземноморието.

Доколко са безопасни те?

Не са 100 на сто безопасни, но дейността им няма нищо общо с тази на химическите оръжия, както се наричат. Най-опасното от тях, което ни притеснява най-много е газът сарин.

От какво се състои сирийският химически арсенал? Колко опасни са тези газове?

Не разполагаме с точна информация за това, затова и поискахме подробно описание, каквото досега не сме получили от министерството на външните работи. Понеже става дума за оръжията на Сирия сме почти сигурни, че сред тях има и сарин. Предполагаме също, че е наличен и невротоксичният газ VX.

Мисля, че най-добре би било първоначалната процедура да се извърши на територията на Сирия. Отпадъчните продукти щяха да могат да се пренесат след това. Проблемът е, че за конкретната процедура – хидролиза е нужна морската вода.

Верни ли са твърденията, че тя предстои да бъде приложена за пръв път?

Не, не е така. Със сигурност обаче ще бъде приложена за пръв път в толкова голям мащаб. На теория методът е безопасен. Държа да подчертая това, защото позицията ни като Съюз на химиците е много деликатна. Необходимо е да бъдем много внимателни и да не всяваме паника сред гражданите без причина, защото трябва да стоим встрани и от различни политически игри. За съжаление, че вече е налична една политическа спекула във връзка с процедурата.

Съюзът ни издаде съобщение за вероятността от изхвърляне на химически продукти в морето много преди да започне дискусията за това. И някои използваха това съобщение. А знаете, че да кажеш половината от истината често е по-лошо от това да излъжеш за нещо. Казаха, че съюзът на химиците изразява тревога. А всъщност съюзът на химиците изразява тревога за недостатъчната информация за това, което предстои да бъде направено.

Позицията ни е, че методът е безопасен и че теоретично може да бъде приложен. Трябва да стане ясно, че няма химическа реакция, която да е ефективна 100 на сто. Това означава, че ако използваш 100 грама вещество, няма как да се унищожат 100 грама от активното вещество и да получиш 100 грама продукт. Ще получиш 80 грама продукт и ще имаш 20 грама остатък.  Казвам всичко това съвсем опростено и погрешно от химическа гледна точка с единствена цел да стане ясно какво имам предвид.  

Мисля, че всичко ще се извърши в абсолютно безопасни условия. Никой не иска да се случи екологична катастрофа. Но също така смятам, че нещата щяха да са много по-прости, ако обществеността бе информирана по правилен и пълен начин за процедурата и нейните последствия. 

Категории: Общество химически оръжия Сирия Крит хидролиза Асоциация на гръцките химици опасност от инцидент екологична катастрофа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus