Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хлябът: същността на живота

20 Октомври 2013 / 20:10:27  GRReporter
2156 прочитания

Хлябът е пълен с хранителни съставки и може да се намери във всяко кътче на земята и във всяка култура. Познат и като „същността на живота”, се произвежда от 30 000 години., смята се за основната храна в периоди на крайна бедност.

Не е случайно, че Световният ден на хляба, който отбелязахме преди няколко дни, съвпада със световния ден на храненето, тъй като хлябът е крайъгълният камък на нашето хранене. Специалистите подчертават важността и хранителната му стойност и празникът е добър повод да се запознаем с нея, както и с основните видове хляб.

Хлябът е основна храна в Европа, както и в културите на Северна и Южна Америка, Близкия изток (където има формата на пита) и Северна Африка, за разлика от Източна Азия, където основната храна е ориз. Произвежда се основно от брашно и вода,  с добавяне на сол и набухватели, като мая и сода за хляб, въпреки че може да съдържа и други съставки, като например мляко, яйца, подправки, плодове, ядки или семена.

Обикновено, хлябът се приготвя от пшенично брашно и вода, смесена с мая. Поради високото съдържание на глутен, меката пшеница е най-често срещаният тип зърнена култура, използвана за приготвянето му.

Хранителната стойност

Зърнените култури са в основата на пирамидата на балансирания режим на хранене и все повече и повече изследвания показват важността на тяхната ежедневна консумация, като Световната здравна организация препоръчва на всекидневната му употреба, за да запазим нашето здраве.

Различни неща са се чували за приноса на хляба за повишената телесна маса и ефекта, който оказва върху различни заболявания, така че е добре да се изясни този проблем. По принцип, хранителната стойност на хляба зависи използваното брашно, както и от степента на обработка в процеса на производство.

Най- питателният хляб, който се прави от пълнозърнесто брашно, което съдържа значителни количества от витамини и минерали, защото при обработката му не се премахват зародиша и триците. Също така е  с много ниско съдържание на захар и мазнини, богат източник е на сложни въглехидрати (за производство на енергия в тялото и добрата функция на червата), на протеин ( за растежа и поддържането на мускулната система) и витамини , особено B комплекс (с важни свойства за тялото), докато влакната му намаляват нивата на холестерол и триглицериди в кръвта.

Диетата, богата на пълнозърнест хляб и с ниско съдържание на наситени мазнини, значително предпазва от сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак, хипертония и диабет.

Мярката на потреблението на хляб и правилната комбинация с други храни, е ключът към здравословното и балансирано хранене.

Видовете хляб

За производството на хляб, освен брашно от мека пшеница, могат да се използват и други видове брашно от пшеница (например твърда пшеница, лимец), както и от ръж, ечемик, царевица и овес, които обикновено, но не винаги се смесват с пшенично брашно.

Така днес вече има голямо разнообразие от хляб, някои от които са изброени по-долу:

Бял хляб: от брашно, което съдържа само централното ядро ​​на житните (ендосперма).

Черен хляб: от брашно, получено от ендосперма и 10% трици.

Пълнозърнест хляб: съдържа всички части житното зърно (ендосперма, трици, зародиш).

Многозърнест хляб:  с висока хранителна стойност, богат на фибри, витамини, аминокиселини и хранителни вещества. Изработен от различни видове зърнени култури, като пшеница, ръж, ечемик, овес, царевица, просо семена, мак, слънчоглед и други.

Селски хляб: от брашно, което е произведено изключително от твърда пшеница и има златисто жълт цвят.

Царевичен хляб: хляб от царевично брашно, който се получава чрез смилане на царевица, има силен жълт цвят, мека консистенция и приятен вкус.

Ръжен хляб: от ръжено брашно, което е с по-високо съдържание на фибри, отколкото много от по- често срещаните видове хляб и е тъмен на цвят, в зависимост от вида на използваното брашно и добавените оцветители. Обикновено е по-плътна от хляба от пшенично брашно и има повече фибри от белия хляб.

Има също така биологичен хляб, който се произвежда от био брашно, от житни култури, отгледани по биологичен начин.

Има и други видове хляб, според съставките, добавени в брашното- маслинен, със стафиди, с орехи, със сирене.

Категории: хляб хранителна стойност пшеница ръж овес царевица
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus