Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Холандци се заемат с обновяването на Атина

27 Февруари 2013 / 17:02:23  Виктория Миндова
1546 прочитания

Холандската компания OKRA спечели архитектурния конкурс “Re-think Athens”, който фондация Онасис обяви преди една година. Проектът предвижда улица Панепистимиу, която е една от главните столични артерии да се превърне в пешеходна зона. По нейното продължение има поредица от археологически значими обекти и търговски зони, които оформят лицето на градската среда. Централната пътна артерия ще бъде реформирана в модерна зелена зона и ще отговаря на всички европейски стандарти за екологичност, мобилност и модерен дизайн.

“Комисията смята, че представения проект има всички предпоставки, които са необходими да превърне Атина отново в динамичен и модерен град. Предложението е просто, но в никакъв случай елементарно, напълно изпълнимо и дава нов дух на Атина, както и възможност за развитие”, казва председателят управителния съвет на фондация Онасис Андонис Пападимитриу. Той е категоричен, че реформирането на атинския център ще подобри качеството на живота на атиняни, без да е панацея за всички проблеми на столицата.

Фондация Онасис пое пълното финансиране на началния етап на програмата, в който се проведе конкурса за избиране на архитектурно бюро за реализация на градското обновяване. Организаторите са приели 71 архитектурни проекта от 10 различни страни, от които на втория етап са били избрани девет. Между деветте най-голям успех е отбелязал проекта на холандската компания, която специализира в преустройство на градска среда. От OKRA казват, че се стремят да проектират и създават публични пространства в хармония с нуждите на хората, като намират най-добрите решения за модерния свят, в който живеем и се развиваме. Част от последните проекти на архитектурното студио са в центъра на Базел в Швейцария, в Лондон "третия център" в Кройдън, столичния център на Копенхаген, както и планирания център на бъдещето в Ротердам.

Панепистимиу е една от трите пътни зони, които свързват двата централни площада Синтагма и Омония. До края на 2015 районът ще бъде напълно реформиран, като проектът предвижда по Панепистимиу да минава модерна трамвайна линия, която ще свързва Синтагма с началото на булевард Патисион до площад Египту. Омония от площад с кръгово движение ще се превърне в пешеходна зона с зеленина, колоездачен път и място за разходка и отдих.

“Вярваме, че всички имат право на по-приветлив и по-гостоприемен град, който облагодетелства търговия, услугите, жилищните нужди, културата и развлеченията”, казват от фондация Онасис. Цената за изграждането на първата част с трамвайната линия достига 80 милиона евро,  а общата стойност на проекта по неофициална информация на GRReporter няма да надмине 150 милиона евро. Проектът ще се финансира главно от европейските средства по Националната рамка за структурно развитие (ЕСПА) и се очаква да бъде завършен в края на 2015. Ако изпълнението върви по план ремонтните работи ще започнат в края на юни тази година, след като министерствата на икономиката и околната среда завършат подготвителните изследвания.

Инициаторите са категорични, че Атина е създадена, за да бъде голяма европейска столица, чийто център ще запази общочовешкия си облик. «В самата основа на града се крие дълбоко историческа ценност, около която се развива оживен модерен живот заедно с всичките му противоречия», казват ентусиастите на проекта. Промяната районът около Панепистимиу ще съживи центъра на града чрез засилване на неговите търговски и финансови райони, ще подобри екологично и естетически публичното пространство. Ще популяризира историческото и културно наследство и ще направи центъра на града по-привлекателен за всички граждани. Промяната на района около Панепистимиу ще съживи центъра на града, ще засилили търговските и финансовите райони, ще подобри екологично и естетически публичното пространство.

На представянето на крайния победител на проекта присъстваха политическите лидери на всички големи партии представени в парламента. Премиерът на Гърция Андонис Самарас подчерта, че проектът показва, че въпреки икономическата криза страната все още има сили и страст за развитие. Лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос посочи, че този проект ще се заеме с един от най-големите проблеми в столицата – историческия център, който от дълги години запада и ще даде нов стимул за развитие в сърцето на Атина. В същия дух на ентусиазъм и позитивизъм бе посланието и на Фотис Кувелис от Демократичната левица, а представителят на парламентарната опозиция Димитрис Пападимулис заяви: “Дължим на гражданите на столицата да направим атинския център красив, сигурен и природно устойчив. За да не остане проекта на хартия, трябва да има конкретна времева рамка, средства и надзор над изпълнението”.

Категории: Икономика преустройство Атина OKRA re think Athens
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus