Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Храните, които разхубавяват

28 Юли 2013 / 13:07:08  GRReporter
2238 прочитания

Пилеем много време и пари, за да се грижим за себе си с кремове, лосиони и други козметични продукти за тяло и лице. Толкова, че сме склонни да забравим доколко храненето ни влияе на външния ни вид, и по-точно съставките, които чрез храните преминават в организма ни. В действителност това, което ядем, може да е по-важно за външния ни вид, отколкото който и да било закупен козметичен продукт.

Всички знаем основното-fast food, обработените храни и сладкото са вредни. Плодовете и зеленчуците са полезни. Но кои са храните, които наистина могат да ни... разкрасят? Вижте какво казват специалистите.

Червени чушки от вида capsicum

Този хрупкав зеленчук с ярък цвят е идеален за салати, тъй като има прекрасен вкус и може да бъде добавен в много блюда, от сосове за макарони до готвени ястия.

Както и цитрусите, червените чушки са пълни с витамин C, който е необходим за производството на колаген, витамин C помага на предпазването на кожата от вредните последици от свободните радикали и забавя процеса на стареене.

Стръкове от ечемик

Зелените стръкове на ечемика помагат на възстановяването на кожата и забавя процеса на стареене заради изобилието на метали, ензими и витамини, които съживяват клетъчната структура на тялото. Поддържат и естественото равновесие на теглото, подсилвайки процесите на изгаряне на мазнини в тялото. Приличат си малко по качествата си със стръковете на житото, но са по-лесно смилаеми.

Употребата на ечемичени стръкове може да ви помогне да останете млади, красиви и слаби. Освен това, заради високото ниво на хлорофил в тях, те са естествен пречиствател на организма. Стръковете на прах  може да се смесят с вода, сок или кисело мляко или да се добавят към мюсли.

Сьомга и други мазни риби

Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в сьомгата, помагат на тялото да произвежда антивъзпалителни вещества, които помагат на забавянето на стареенето на кожата. Сьомгата съдейства  и за увеличаването  мускулната мрежа и за предотвратяването на отпускането на кожата.

Макар че някои дерматолози са предпазливи към тези твърдения, има и много други причини, заради които има смисъл да ядем редовно богати на мазнини риби, като сьомгата, главно заради данните, които показват, че тя е полезна на сърцето и мозъка.

Бразилски орехи

Много хора избягват да ядат големи количества ядки, защото от тях се пълнее, но според специалистите бразилските орехи могат да направят чудеса за кожата ви.

Те са богати на селен (само четири ядки съдържат над 100% от препоръчваното дневно количество), който помага за защитата на кожата от слънчевите лъчи и от възрастовите белези. В едно проучване беше доказано, че хора, които приемат по-малки количества селен е по-вероятно да получат различни възрастови знаци.

Авокадо, ядки и семена

Ако търсите здравословна закуска, ви предлагаме авокадото. Обелете го, разрежете на две и го напълнете със сирене cottage или просто го нарежете на филийки и го хапнете с лимон. А можете да го добавите и в салатата си.

Освен авокадото, ядките и семената също са богати на витамин Ε, който помага за защита от свободните радикали, а необходимите мастни киселини помагат на запазването на еластичността на кожата

Фасул, варива, и овесена каша

Въглехидратите са станали една почти забранена дума в света на храненето след модата, създадена от диетите, бедни на въглехидрати. Обаче не всички въглехидрати са лоши.

Ако искате да имате здрава и блестяща кожа, ще трябва да изберете въглехидрати с нисък гликемичен показател и да избягвате онези, които имат висок гликемичен показател- като бисквити или напитки със захар, в следствие от които се произвеждат големи количества инсулин, а той вреди на колагена и увеличава бръчките.

Папая, спанак и карфиол

Може това съчетание да изглежда любопитно, но папаята, спанакът и карфиолът предоставят на организма едно фитохимическо вещество, наречено лутеин, който според специалистите от Факултета по дерматология на Университета Неапол помага на засилването на антиоксидантните способности на кожата, защитавайки ни от вредните свободни радикали.

Черно френско грозде

Изследователите от Университета Хиросаки в Япония на открили в скорошно проучване, че черното френско грозде може действително да помогне на намаляването на черните кръгове под очите.

Тестовете са доказали, че употребата на черно френско грозде подобрява движението на кръвта около очните нерви и намалява драстично влиянието на подутите очи.  Можете да го ядете прясно, в мармалад или в сладкиши.

Категории: здравословни храни разхубавяване защита на кожата
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus