Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хърватски коледен хляб

05 Декември 2013 / 11:12:57  GRReporter
1255 прочитания

Даниел Лахана

Пътувайки на северозапад пристигаме в района на бивша Югославия където, в дните около Коледа, ще спрем за кратко в Хърватия,  с обещанието малко по-късно да се върнем към другите средиземноморски дестинации в предходната страна.

В повечето райони на бивша Югославия, не само в Хърватия, се приготвя собствена версия или на „бъдник” (Badnji kruh) или на „коледен хляб” (Bozicni kruh). Някои от тях, особено „сплетените” или с формата на венец (Bozicni pletenica) са известни и като „хляб с паричка”, тъй като в тях е скрита монета и този, който я намери  го очакват късмет и здраве.

Тези празнични хлябове варират от обикновени до по-богати, наситени с плодове вариации, като например тази, която ще споделя с вас по-долу. Тази рецепта предлага много възможности да използвате своя собствена предпочитана комбинация от „добавки”. Аз предпочитам да използвам кафява захар, която добавя специфичен вкус, но традиционната рецепта се приготвя с бяла захар. Също така накисвам сушените плодове в бренди или тъмно шери вместо в традиционно използвания ром. Ако не искате да използвате алкохол, можете да го заместите с вода или с лимонов сок разреден с вода.

                                                                           ***

РЕЦЕПТА

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Сложете смесените сушени плодове в купа и ги оставете да киснат в алкохола или в лимонов сок / вода в продължение на поне два часа (за предпочитане цяла нощ). Не е нужно да накисвате захаросаните плодове, но можете да оваляте захаросаните череши (ако използвате такива) в малко брашно, за да не потънат в тестото. Оставете плодовете настрана.

Налейте топлото мляко в малка купа и добавете, като разбърквате, 2 чаени лъжички захар, мая и топла вода.

В голяма купа разбийте (на ръка или с миксер) маслото с кафявата захар до получаването на крем, след това добавете яйцето и ваниловата есенция и продължете да бъркате, докато съставките се смесят добре. Не се притеснявайте, ако сместа се пресече в този момент, тъй като това няма да се отрази на крайния резултат.

Добавете сместа с маята. Пресейте заедно брашното и канелата или индийското орехче и ги добавете в купата. Започнете да месите (на ръка или с миксер с кука за тесто, първо на ниска, а след това на по-висока скорост) до получаване на гладко, но не твърде лепкаво, тесто. Тестото трябва да са отделя от стените на купата.

Прехвърлете тестото в леко намаслена купа, покрийте с чиста кърпа и оставете на топло да втаса, докато удвои обема си (от 1 до 1 1/2 часа.)

Натиснете тестото с юмрук по средата и добавете накиснатите сушени и захаросани плодове, както и бадемите или другите ядки.

Оформете като „хляб” и сложете в тава за печене, на дъното на която сте поставили хартия за печене. Покрийте тестото отново с кърпа и го оставете на топло място за около 30 до 45 минути, за да втаса повторно.

Печете в умерено загрята фурна на 180 °C (350 °F, степен 4 за газ) за около 50 минути до златисто кафяво. Ако е готов, сладкишът трябва да звучи кухо, когато го потупате, и не трябва да има тесто полепнало по шиш или клечка за зъби, с които също можете да проверите дали сладкишът е готов.

Извадете от фурната и поставете върху решетка, заедно с хартията за печене. След 10 минути отстранете хартията и сложете сладкиша обратно на решетката.

Намажете отгоре и отстрани с разтопено масло, докато е още топъл, и поръсете добре с пудра захар. (Можете да го поръсите отново с пудра захар след като изстине). Оставете сладкиша да изстива върху решетката преди нарязване.

Можете да съхранявате сладкиша в продължение на няколко дни плътно увит в алуминиево фолио, но може да се наложи да го поръсите отново с пудра захар преди сервиране.

Dobar Tek! (Добър апетит!)

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus