Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Икономиката губи 3,3 милиарда на година в резултат на тютюнопушенето

19 Април 2013 / 12:04:00  GRReporter
990 прочитания

Ако пакет цигари в Гърци се увеличи с две евро, приходите в държавната хазна ще скочат с 1,2 милиарда евро. 330 хиляди пушачи ще спрат цигарите, а 125 хиляди млади хора няма да посегнат към тютюна. 192 хиляди смъртни случая на година, свързани с тютюнопушенето ще бъдат предотвратени. Това сочат данните от изследването на международната научна комисия, която се състои от членове на Гръцката онкологична организация, Харвардския университет, Фондацията за биомедицински изследвания към Атинската академия, университета в Пирея и Националната академия за обществено здраве.

Гърция заема едно от първите места в Европа с пушачи на глава от населението. Според данните от 2010, 40% от гърците са любители на тютюна. В същото време ограниченията въведени със забрана на пушенето на обществени места не дадоха голям резултат. В много заведения и обществени сгради забраната не се спазва. Често могат да се видят посетители и служители в различни публични организации или заведения, които си палят цигара и вдишват любимата отрова с наслада.

Изследванията сочат, че 9% от приетите пациенти с оплаквания в държавните болници са свързани с тютюнопушенето. Това отговаря на около 200 хиляди души на година. Преките бюджетните разходи свързани с болничното лечение на заболявания, предизвикани от цигари възлизат между 400-550 милиона евро годишно.

Една десета от общите разходи за здравеопазване в страната отиват за лечение на заболявания свързани с тютюнопушенето. Сумата, която държавата харчи много често за терапията на неизлечими заболявания, породени от цигарите, се покачва на 1,8 милиарда евро ако се прибавят всички разходи за лечение (болнични услуги, персонал, лекарствена терапия след изписване). Ако в тези изчисления се включат непреките разходи като загуби в производителността, в резултат на заболяване и смъртност, липсите за националната икономика достигат 3,3 милиарда евро или 1,5% от БВП, с базови цени от 2011.

Пушенето е причина за рака на белите дробове, астмата, зачестяването на пневмониите, отитите, синдром на внезапна смърт или умствено изоставане при новородените. Въпреки това тези факти не трогват достатъчно закоравелите пушачи, които много често разполагат с пълната информация за вредите от тютюнопушенето.

От Националната академия за обществено здраве казват, че 10% увеличение на цената на пакет ще даде 3,7% намаление на продажбата цигари. От друга страна изследването показва, че 10% увеличение на доходите на гражданите покачва продажбата на цигари с 6,7%.

“Според данните, които сме събрали стигнахме до извода, че намесата на държавата и на представителите на организацията за опазване на общественото здраве е наложителна”, коментира анализа пневмонологът  и председател на Националната комисия за контрола на пушенето Панайотис Бехракис, цитиран от Вима. Той твърди, че стратегически насочената данъчна политика може да превърне тютюнопушенето едновременно в инструмент за подобряване на публичното здраве и да даде решение на икономическите проблеми на здравната каса.

Категории: Общество тютюнопушене Гърция загуби
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus