Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ираклия – руини с морски полъх

26 Юни 2013 / 16:06:31  Анастасия Балездрова
2347 прочитания

Ираклия е петият и най-голям остров от групата на Малките Киклади. Намира се в най-западната част на островната група и на 18 морски мили на юг от Наксос. Пристанището й е сигурно убежище за малките и големи кораби, които прекосяват бурното, когато има силен вятър, Егейско море.

Ираклия е много различен от околните си остров. Заобиколен е от шест плажа. На четири от тях ивицата е пясъчна: Ливади, Агиос Георгиос, Ворини спилия и Алимия, а в Карвунолакос и Амуди тя е осеяна от кръгли морски камъчета. Морската вода е чиста, прозрачно синя и плитка – напълно подходяща за спокойно плуване.

До плажовете, до които няма пътеки може да се стигне с лодка. Плажовете в Ираклия са и сред най-спокойните. Големите острови Наксос и Парос, които се намират много близо спират силните ветрове и така те не могат да достигнат до крайбрежието на Ираклия.

Преди да заминете на ваканция там трябва да знаете, че на острова:

- няма банка, но има банкомат

- няма къмпинг

- няма бензиностанция

- няма автобуси или таксита

- има лекарски кабинет и един лекар.

Въпреки че е в средата на Егейско море, Ираклия не предлага само морски пейзажи на своите посетители. Островът има и планинска част, като най-високото място е връх Папас с височина 419 метра. От него посетителите могат да видят всички острови, които заобикалят Ираклия, както и да наблюдават редки видове птици.

Пещерата

Най-забележителният обект за посещение е пещерата Агиос Йоанис. Тя е най-голямата на Кикладите и е изпълнена с богата украса от сталактити. Във вътрешността й може да бъде видяно и “пещерно мляко” (рядък материал в полутечно състояние, от който се образуват сталагмитите). Пещерата се намира на място, от което се открива прекрасна панорама към морето. Тя се намира на разстояние от около половин час пеш от брега.

Крепостта в Ливади

Друг интересен за туристите, които не се ограничават само с почивката на плажа е крепостта в Ливади. Там се намират останките на замък от елинистичния период (323 – 316 пр.Н.е.). На същото място са били открити останки от храм на Зевс и храм на богинята на късмета, която според митологията била дъщеря на Хермес и Афродита, а древните гърци я почитали като покровителка на градовете.

Спиралите

На отсрещния хълм местните жители са намерили камъни, на които ясно се виждат издялани спирали. До момента не е направено научно проучване, за да бъде установена възрастта на впечатлителните находки.

Природата

Любителите на природата могат да разгледат различни растителни видове, птици и насекоми. Някои са доста редки. В Ираклия вирее и един уникален вид дива орхидея, която носи името на острова - Orchid heracleotica.

Както на всички останали острови, и тук няма източници на питейна вода. Изключение прави един кладенец, който обаче няма достатъчно количество вода, за да покрие нуждите на острова. Експерименталната станция за обезсоляване на морска вода, която са поставили от Егейския университет на пристанището не работи от две години. Така Ираклия също се снабдява с вода, която пренасят кораби – цистерни от Лаврио.

Кулинарията

Кухнята не е по-различна от тази на останалите Малки Киклади. В Панагия или Горното село опитайте сготвено с доматен сос козе месо, придружено от спагети и различни видове пикантни сирена.

В таверните на село Агиос Георгиос до пристанището можете да опитате прясна риба и току-що уловени морски деликатеси.

 

Независимо какво ще изберете да правите, Ираклия ще ви очарова и омагьоса. Това твърди англичанинът Питър, който вече има своя къща на острова и го посещава за почти целия летен сезон. “Със съпругата ми ходехме на почивка на Парос и Наксос в продължение на години. Веднъж седях на балкона на хотелската ни стая и видях един остров в далечината. Попитах кой е и след това организирахме разходка до Ираклия. От тогава той стана нашият втори дом”, разказа той за GRReporter.

В края на пътуването усещането е като да напускаш един малък рай, където времето е заспало и никой не иска да го събуди. Малките Киклади с дивия си пейзаж, синия хоризонт, непредвидимия вятър, който често обърква плановете за пътуване с малки лодки и яхти и традиционната кикладска синьо-бяла архитектура са лицето на островна Гърция в умален вид. Те са идеалното място за отдих след бурната почивка на големите космополитни острови или чудесна възможност за спокойна ваканция.  

Категории: Пътепис малки Кикладски острови Ираклия древни останки природа море ваканция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus