Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Искаш ли да станеш «dopios» в Атина?

10 Юни 2012 / 16:06:57  GRReporter
1878 прочитания

Искате ли да споделите «тайните» на Атина и да покажете на другите нейните красоти, видени през вашите очи, да се запознаете с хора от цял свят, да спечелите допълнително пари, и да предложите уникални преживявания, съвети и екстри  на туристите? Тогава станете «dopios» в Атина! („dopios” – „ντόπιος” - в превод от гръцки език означава „местен”)

Става въпрос за една общност от интернет потребители от цял свят, която чрез интернет страницата dopios.com ще свързва туристи с местни жители и се подготвя да стартира съвсем скоро с първи град Атина.

Всеки местен жител, който има профил в dopios.com ще представя предлаганите от него «приключения». Такива приключения може да бъдат: «Разходка в най-добрите барове в Гази и Плака», «Домашен традиционен обяд с компанията/семейството му», «Еднодневна екскурзия с платноходка до остров Хидра», «Бране на маслини» и много други. Чрез тях посетителят ще преживее нещо уникално и забавно, което само един местен жител може да му предложи.

Идеята

Идеята за тази «общност» е осъществена от трима гърци и един индиец – Александрос Тримис, Манолис Кунелакис, Никос Сарилакис и Ананд Хенри – които след като завършват образованието си в Америка, живеят и работят в Сан Франсиско.

Когато една приятелка на Александрос отишла миналия ноември в Атина, тя си помислила колко хубаво щяло да бъде ако познавала някого там. Така представила идеята си на групата, която още на следващия ден започнала да я реализира.

«Тъй като живеем в град като Сан Франсиско, често имаме посетители, които имат възможност да видят истинското лице на града и да преживеят няколко дни като местни жители. Това преживяване е съвсем различно, ако имаш някого, който да те разведе. Именно това искаме да постигнем с dopios!» казва групата основатели.

Тяхната цел е да предложат уникални приключения за всеки посетител поотделно, а преди пътуването членове на общността могат да се свържат  online и да обменят съвети.

Едно забавно "вземане-даване"

Чрез тази инициатива посетителят ще има възможност да разгледа града и да научи негоите «тайни» от някой местен жител, което не би могъл да направи ако пътува без да познава никого.  От друга страна местният жител (dopios) ще може да сподели с туриста красотата на своя град, като същевременно спечели някакви пари.

Става въпрос за една отворена пазарна общност, в която местните избират приключенията, които ще предложат, както и цената на човек или на приключение.

Няколко думи за безопасността


Моделът на пазарната общност става все по-разпространен. Хора живеят  известно време в къщите на непознати, наемат колата им или искат помощ за обикновени ежедневни неща от други хора, които не познават.

Всичко това се основава на взаимно доверие, но и на инструменти, които се опитват да осигурят една по-голяма безопасност. В dopios.com има една категория „степен на надеждност” (credibility score), която се изчислява чрез различни параметри. Колко души си обслужил, колко добри коментари си получил, дали си свързал основните си социални мрежи като Facebook, Twitter,  Linkedin, и много други. За безопасността на местните жители се предвижда да бъде направено нещо подобно.

Как можеш да станеш dopios

Инициативата dopios тръгва от Атина и има амбицията да се развие в много градове по света, за да превърне всяко пътуване в уникално и автентично преживяване за всеки. В момента се намира в пробен вариант и се подготвя да стартира съвсем скоро. За да стане човек един от първите членове на общността dopios, може да посети страницата www.dopios.com/calling и да посочи имейла си. Много скоро ще получи покана, за да създаде своя акаунт.

Повече информация можете да намерите на интернет страницата: www.dopios.com

 

 

 

Категории: инициатива dopios пътуване приключения местни жители Гърция Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus