Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Историята не е само в книгите, но и в камъните, в които е издълбана

25 Март 2011 / 19:03:19  Виктория Миндова
1986 прочитания

 „Татко защо сме тук?” попита малко момиченце баща си в новия музей на Акропола в деня на националния празник на Гърция 25 март. Бащата отговори: „Защото историята се разказва не са само в книгите, но и камъните, в които е издълбана. Тук можеш да видиш как са живели старите хора много години преди нас и разбереш през какви премеждия са преминали”. Този разговор дочух докато седях на последния етаж на новия музей и се любувах на гледката към Акропола този следобед. Модерната сграда на музея дава покрив на впечатляваща колекция от исторически експонати и останки от античната култура на елините, такива каквито ги познаваме от учебниците по история.

Министерството на културата реши да остави вход свободен за всички музеи и археологични забележителности в страната в деня на националния празник и посещаемоста се оказва изключително висока. Хора на всякаква възраст, пол и националност се стекоха да зърнат от близо световното културно богатство, което притежава средиземноморската страна. Противно на пустотата, която цари в този ден по улиците на Атина, районът около Партенона и новия музей на Акропола бяха по-оживени от митинг на площад Синтагма в делничен ден.

„Музеите трябва да са със свободен вход през цялата година, а не само на националния празник”, заяви ентусиазирана жена, която се редеше на опашката пред металодетектора на входа на музея. Тя и семейството й са дошли на гости на техни приятели в Атина. Възможността да посетят новия музей на Акрополос с мъжа си и двете си деца й се видяло като изключително привлекателно предложение.

Решението на министерство на културата се прие с подобен ентусиазъм от всички възрасти. В музея можеха да се видят млади семейства с малки дечица, възрастни двойки, които се държат за ръка, групи младежи, дошли да научат нещо повече за културата и историята на страната, в която живеят. Млада двойка студенти казаха за GRReporter, че свободният вход на музея е добър повод да го посетят. „Може пет евро да не са много пари, но когато мериш всеки цент не е лесно да отделиш 10 евро (за двамата), за да го посетиш”, обясниха младежите.

Семейство австралийци на средна възраст определиха новият музей на Акропола и историческото място около него като поразителни и признаха, че не стига едно посещение. „С вход или не, ние така или иначе щяхме да го посети. Все пак идваме от другия край на света”, казаха закачливо туристите.

Хилядите години живот на Партенона и величието, което той излъчва сякаш даваше сила и увереност на всички посетители. В почивния ден тълпите от хора около историческите и културни паметници в Атина носеха едно рядко срещано чувство за спокойствие и увереност. Както Акропола е устоял на превратностите на съдбата и днес продължава да наблюдава от високо живота около него, така и тревогата от неспокойните и размирни времена, които преживява Гърция не се четяха по лицата на посетителите.  

Символ на силата и възможностите на човека, новият модерен музей на Акропола и неговите исторически експонати спечелиха наградата Музей на годината за 2010 на Британската гилдия на туристическите журналисти. Ако се озовете в Атина, GRReporter горещо ви препоръчва да го посетите.

Категории: ОбществоИстория нивият музей на Акропола
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus