Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Изписан като великденско яйце или коя е границата между красивото и кичозното

12 Април 2012 / 22:04:46  Анастасия Балездрова
3263 прочитания

Ако посетите Гърция около Великден няма как да не забележите стотиците украсени свещи, които се предлагат в магазините...По-точно в почти всички магазини и дори на улицата. Кръгли, четириъгълни, ароматни и не, бели, розови, червени, жълти, зелени и сини, украсени с каквото ви душа иска и защо не с прикрепен малък подарък, не само за децата.

Например в Атина. Традиционната улица, на която се събират улични артисти и не особено долюбваните от тях обикновени търговци на фалшиви бижута до Тисио не можа да убегне от атмосферата на празника. Мария, бивш дизайнер и настоящ уличен артист предлагаше днес ръчно изрисуваните свещи на по-ниска цена. Разказа, че тук ги продава по-лесно, отколкото ако ги даде на някой търговец. Нейните произведения блестяха на фона на други, натруфени и доста безвкусни, които продаваше една жена, докато плетеше нещо и говореше сърдито на съседката си по сергия. Разбира се, тя не позволи да снимаме, въпреки че усещането бе, че просто ги продава. Загубата не е много голяма във всички случаи.

Свещта, макар и украсена е все пак нещо, което има пряка връзка с празника. Независимо как изглежда, тя неминуемо ще изгори в празничната нощ на Възкресението.

„Туристите предимно ги разглеждат, а някои дори си купуват”, разказа Никос, който е собственик на магазин за сувенири в квартал Плака, в подножието на Акропола. Той предлага голям асортимент от най-стилните до някак по-натруфени свещи, но както се оплака, „клиенти за тях няма. Хората купуват още по-малко, дори в сравнение с миналата година”.

Но дори и да не искате да си купите свещ, можете спокойно да изберете нещо от огромния асортимент от яйца. Керамични и изящни копия на традиционната гръцка техника от остров Родос, изписани на ръка можете да намерите в магазина на Музея на народното изкуство в квартал Монастираки. Симпатичните продавачки ще ви разкажат цялата история и така може и да се почувствате по-добре, когато отворите портфейла си, за да платите 25 евро за едно от тях. Малките плетени пиленца, зайчета и кокошки изглеждат симпатични, но едва ли бихте украсили дома си с някое от тях.

Е, сребърните яйца в бижутерските магазини, които не бях забелязала никога до днес са най-малкото впечатлителни. Има най-различни по големина, някои са позлатени, освен това можете да изберете между библейски сцени и изобщо религиозни мотиви до копия на маските, открити при разкопиките около Мицена. На мен най-много ми допадна яйцето, чиято украса напомня на мрежа и наподобява на „пъпа на света” в музея в Делфи. Ако пък това ви се струва доста скромно, можете да изберете някое от инкрустираните със злато червени яйца, декорирани по маниера на бижутера Фаберже.

Ако пък след разходката по магазините в джоба ви не са останали много пари, съвесем спокойно можете да си изберете едно яйце от оникс. Според вярванията той е камъкът на борците и упоритите. Давал сили „с глава да се пробие стена”. Препоръчвал се на педантитите, на хората със скрупули и на целеустремените. Дори и да не вярвате, че може да ви донесе такива способности, със сигурност няма да загубите кой знае колко, след като най-голямото по размер яйце се продава срещу 4,50 евро. До тях като „бедни роднини” в един пластмасов леген стоят изрисуваните без особен вкус дървени яйца. Те не привличат интереса на много клиенти, въпреки скромната си цена от 2 евро.

Съседният магазин за сувенири обаче е „раят” на почитателите на великденските украси. Яйца и кокошки във всякакви цветове, модели и размери се „съревновават” със свещи, зайчета и агънца.

Около централния пазар нещата вече са съвсем различни. Естетиката на свещите, които се продават срещу скромната сума от 2 евро е поразяваща, но точно около тях има най-много потенциални купувачи. Криза е. По-добре такава, отколкото най-обикновена свещ за децата, които ще се мръщят.

Разбира се, ако никой от представените дотук великденски „сувенири” не ви впечатли не се притеснявайте. Винаги можете да купите едно прекрасно голямо шоколадово яйце, на което да се насладите. То със сигурност няма да радва очите ви за дълго, но със сигурност ще е най-хубавата изненада за по-малките членове на вашето семейство.

Категории: Общество Великден свещи яйца сувенири украса
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus