Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Извънредно положение в Кефалония

27 Януари 2014 / 13:01:17  GRReporter
2465 прочитания

Гръцкото правителство обяви извънредно положение на най-големият остров в Йонийско море след земетресението с магнитуд 5,9 по скалата на Рихтер в неделя около 16:15. То не предизвика жертви и ранени, а само материални щети.

Днес училищата и детските градини са затворени, а мярката бе наложена с цел да се опишат щетите и да се окаже помощ на засегнатите от труса. Според изявления на министъра на вътрешните работи Янис Михелакис, който пристигна на острова часове след земетресението, технически екипи, ръководени от инженери провеждат проверки на сградите от сутринта.

Първоначално ще бъдат проверени сградите на болниците, здравните центрове, училищата и държавните служби, които работят 24 часа в денонощието. Училищата ще останат затворени до края на проверката за тяхната статичност. Според министъра на здравеопазването Адонис Георгиадис, и двете болници на острова вече са били огледани и не са били установени никакви проблеми. Според полицията на Кефалония, силният трус предизвикал щети на сградите в региона на Ликсури. Паднали покриви, пукнатини в стените, паднали комини, счупени прозорци и витрини са регистрирани и в Аргостоли.

Според източници над 600 души са прекарали нощта в кораба Superfast 11, който пристигна на пристанището специално за тази цел. Повечето от тях са студенти в местния полувисш институт, които са се уплашили от силата на труса.

До 09:00 в понеделник сеизмолозите са регистрирали 45 вторични труса с магнитуд от 3 до 5,1 по скалата на Рихтер. До момента никой от тях не е убеден, че вчерашният трус е основният, а не предстоящо земетресение. „За щастие имахме десетки, дори стотици по-малки трусове и това показва, че сеизмичната дейност намалява. Над 20 от трусовете бяха с магнитуд над и стотици с магнитуд под 4,5 по скалата на Рихтер. Те са с малка дълбочина – от около 10 километра”, заяви за гръцка телевизия професорът по геология в Атинския университет Евтимиос Лекас. Той подчерта, че земетресението в неделя не е породено от разлома, причинил разрушителните трусове през 1953.

Между 9 и 12 август 1953 островите Закинтос, Кефалония и Итаки са претърпели няколко поредни земетресения с магнитуд 6,4, 6,8 и 7,2 по скалата на Рихтер. 27 659 от общо 33 000 къщи на островите са били тотално сринати, 455 души загинали, 21 не са били намерени, а броят на ранените достигнал до 2 412 души.

В същото време според предварителни данни на Геофизичния институт в Солунския университет „Аристотел”, дължината на разлома, предизвикал земетресението в неделя е 15 – 20 километра. Сеизмичната зона покривала почти изцяло района на полуостров Палики, където се намира епицентърът на труса. Според сеизмолозите от института, нейната дължина съвпада с мащаба на основния трус. В съобщението си те посочват, че трусът е започнал в южната част на сеизмичната зона и след това се е придвижил на север. 

Категории: Общество земетресение Кефалония извънредно положение щети сеизмолози
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus