Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Как да изчистим колата си евтино и ефективно

17 Април 2013 / 18:04:42  GRReporter
7713 прочитания

Кризата накара много хора да внимават къде харчат дори най-малките суми. В това число карането на кола в автомивки, за отлични резултатите се вижда ненужен разход на много шофьори днес. Ето няколко съвета как можете сами да поддържате колата си чиста, само с подръчни материали:

Балсамът за коса се оказва, че прави чудеса не само за блясък в косата, но и за лака на боята на колата. Измитият с балсам за коса автомобил се цапа по-бавно и отбива дъждовните капки.

След дълъг период на суша, валежите превръщат предните стъкла в кална бъркотия. За да се отървете от мръсните ивици останали от чистачките и петната, полейте по стъклото малко кола, но сложете кърпа в основата, за да предпазите боята на капака на колата. Газираната напитка ще отстрани мръсотията и няма да позволи лесното замърсяване на стъклото отново.

За отличен резултат се погрижете, да измиете лепкавата течност добре преди да тръгнете на път. Ако не ви се излива кока-кола върху предния прозорец, можете да използвате и бебешки кърпички. Те не само гарантират чистотата на вашите любими, но и дава бърз резултат за възвръщане на видимостта на път.

Водката също може да помогне за отличното поддържане на чистотата на предното стъкло. Можете сами да си направите смес от три чаши водка (от най-евтините, разбира се) примесена с четири чаши вода и една малка лъжичка препарат за почистване на пода в резервоара за почистване на стъклото. Разпръскайте добре преди да го влеете и можете да сте сигурни, че ще имате искания резултат.

Ако сте на път, нямате никаква водка, нито препарат за почистване на под, а резервоарът на чистачките е празен можете да прибегнете до по-нестандартни действия. Залепващата част на една дамска превръзка прави чудеса. Изтрийте енергично замърсеното и стъклото ще светне, казват вече пробвали експеримента.

Понякога самите чистачки на автомобила събират прах и мръсотия, което води до съмнителни резултати при тяхното ползване. Разтворете една четвърт чаена чаша амоняк в един литър вода. Разтръскайте добре сместа и почистете двете страни на чистачките с помощта на мек парцал или хартиена салфетка потопена в разтвора. След това подсушете чистачките преди да ги върнете на място.

Същият разтвор в пластмасова бутилка можете да оставите в багажника и да ползвате за почистване на стъклата и страничните огледала. Не забравяйте да подсушавате, за да стане повърхността кристално чиста.

Чистите фарове са важни за вашата сигурност. Почистването им с обикновен препарат за прозорци, като използвате стар чорапогащник ще даде желания ефект.

Една четвърт чаена чаша сода за хляб смесена със същото количество препарат за миене на съдове се разтваря в достатъчно вода. Когато дойде време да измиете колата си, разклатете енергично, сипете една чаша от концентрата в седем литра леко топла вода, разбъркайте и домашно приготвения ви препарат за почистване е готов.

Полепналото машинно масло по колата, съчетано с прах и мръсотия от пътя много често може да навреди на колата. Поръсете с винен камък и после избършете със сапунена вода, измийте и попийте. Петната и мръсотията ще изчезнат без следа.

За да избегнете покриването със специален лак преди миене на колата си направете сами разтвор от една чаша керосин смесена в 11 литра вода. Следващия път, когато вали дъждовната вода ще се стича много по-бързо и ще намали вероятността от ръждясване.

Не мийте колата си когато е твърде горещо или когато капакът е затоплен от двигателя, или е била нагрявана от слънце. След “банята” вероятността да останат сапунени петна върху боята се увеличава значително.

Водата остава грозни ивици по автомобила, ако се кара мокър. След измиване използвайте гюдерия или мека хавлиена кърпа, за да я подсушите. Ако използвате стара чистачка, за да махнете водата, първо се уверете, че няма малки камъчета, за да не издраскате боята.

Категории: ОбществоАктуално кола почистване направи си сам
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus