Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Как да предпазим детето си от интернет тормоз?

24 Октомври 2011 / 19:10:18  Виктория Миндова
3648 прочитания

Дългите часове работа и наложителното отсъствие от къщи е основната причина много родители да установят със закъснение, че децата им са зависими от компютъра или са станали жертва на тормоз от нета. Както се грижим детето ни да има основни познания за заобикалящия го свят, така трябва да го научим какви са опасностите в интернет пространството, което новото поколение опознава още преди да може да чете. Да защитим детето си в кибер пространството е основната цел на новия сайт в Гърция www.cyberkid.gov.gr, създаден от специалния отдел „Борба с електронните престъплания”  към Министерството за гражданска защита. Той дава основни съвети как да предотвратим неприятни ситуации свързани със сърфирането в интернет пространството.

Дори познанията ви за кибер пространството са малки, оставете детето само да ви покаже в какви сайтове влиза и с кои приятели говори в чат румове или по друг вид програми за интернет комуникация, точно както бихте се заинтересували с кой приятелства в реалния свят.

Според данни на отдела за борба с кибер престъпленията към гръцката полиция става ясно, че на остров Кос, 14,7% от извадката са били подложени на психически тормоз чрез Интернет. От този процент е бил 15,2% момчета и 19,5% момичета. Средната възраст на жертвите е между 14-17 години. Като интернет тормоз се определя всеки акт на сплашване, агресия, насилие, терор или авторитарно поведение чрез използването на цифрови устройства за комуникация, а именно интернет и мобилни телефони, който се повтаря на редовни или нередовни интервали от време.

Ако видите, че детето ви проявява нехарактерни за него настроения без конкретна причина, може да се дължат на интернет тормоз. Най-честите настроения, по които може да се разпознае наличието на подобен проблем са: гняв, негодувание, необяснима тъга, срам, страх.

Ако детето е станало жертва на какъвто и да е вид тормоз чрез Интернет, родителите могат да направят серия от действия. Научете децата, че трябва винаги да разпечатват заплашителните съобщения и източника, от който са дошли. Ако няма възможност за принтиране, то е добре да се запаметят чрез опцията „Favorites”. Когато заплашителните съобщения са от неизвестен източник, родителите трябва да се свържат с местния отдел на полицията за електронни престъпления. Ако „интернет приятеля” на детето е познат или съученик трябва да се уведомят родителите на обратната страна и училищните власти. Ако в поведението на жертвата продължава да се появи тревожност, оттеглена, уплах е важно родителите да потърсят помощ от психолог, специалист по тези въпроси. Важно е да не губите комуникацията с детето. Бъдете спокойни и губете търпението си.

Много е важно да му обясните, че да общуваш с непознати в интернет е опасно и да не се доверява на интернет приятели, които не познава лично. Никога да не урежда срещи с непознати и да използва опцията „блокирай” (block, cancel), ако чужди хора настояват да станат интернет приятели. Винаги можете да използвате филтрите, които имат компютърните програми, за да се ограничи достъпът до определени сайтове, но не разчитайте само на това. Помогнете на самото дете да разбере евентуалните опасности и създайте възможност само да развие чувство за самозащита.

Най-добрият начин да вмените чувство за отговорност на детето, ако на възраст над осем години е създаването на Договор. Той може да се представи на малкия човек под формата на игра, като в него ще са вписани неговите права (един час на ден свободно ползване на компютъра, например), но и неговите задължения (написано домашно). По този начин му се вменява чувство за самостоятелност и се развива собствената му отговорност. В периода на юношеството, когато може да срещнете някакви реакции трябва да обясни в началото на правото си да налагат правила, а също последствията, ако те не се спазват.

Ако липсвате много часове от къщи и не можете да контролирате колко часа на ден детето прекарва пред компютъра и електронните игри, най-лесният начин да разберете, че има проблем е  да разпознаете симптомите. Те са сънливост през деня, не се занимава с нормалните си занимания, както преди, социално отчуждение, неподчинение, раздразнителност. Пълното „отрязване” на детето от компютъра, като мярка за наказание, която много пъти може да се окаже закъсняло действие. Ако разберете, че детето ви е зависимо от компютъра, трябва да потърсите обиколен начин, за да го откъснете от лошото въздействие. Опитайте се да му намерите алтернативни занимания, които да привлекат вниманието му и ще го държат далеч от кибер пространството. Прекарвайте повече време в свободните си часове с него и го изслушвайте.

Категории: ОбществоМедии интернет деца тормоз зависимост предпазване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus