Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Как гърците видяха победата на Германия срещу Бразилия

09 Юли 2014 / 12:07:32  GRReporter
1652 прочитания

През последните години икономиката и политиката поставиха пред сериозно изпитание отношенията между Гърция и Германия. Полемиката започна от медиите с пословичните вече заглавия за „мързеливците от Европейския Юг”, обработените снимки на Венера да показва среден пръст и изобразяването на германския канцлер Ангела Меркел с мустака на Хитлер и хората около нея с нацистки униформи.

Със задълбочаването на кризата антигерманските настроения в Гърция  нараснаха и всяко посещение на Меркел предизвиква всеобща истерия срещу Германия, а снощната победа на националния отбор срещу Бразилия предизвика  истински порой от коментари в социалните мрежи.

Част от коментарите съдържаха закачки относно гръцкия държавен дълг и задълженията на страната спрямо европейските й партньори, сред които Германия заема челна позиция. Например:  „А представяте ли си какво щеше да се случи ако им дължаха пари?!”.

В подобен дух бяха и коментарите, свързани със ситуацията в Бразилия, която е постоянна сцена на масови социални протести през последните месеци.: „На Бразилия не й стигаха само финансовият и социалният дефицит, сега се сдоби и с футболен такъв (1-7)”.

Остроумните коментатори не пропуснаха да се присмеят и на гръцката опозиция, която непрекъснато иска оставки по всички въпроси и обещава да отмени меморандума и да постигне предоговаряне на гръцкия дълг. В страницата „True Democracy” се появи следният коментар, който има и български привкус: „СИРИЗА поиска оставката на българката – президент на Бразилия и предоговаряне на резултата 0-6 от германците”.

Страницата „Наблюдателница” пък публикува снимка на лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас в екипа на бразилския национален отбор, който със сълзи на очи държи купата и призовава новоизбрания 93-годишен евродепутат Манолис Глезос да отмъсти на германците за поражението. Глезос бе избран от гласоподавателите на СИРИЗА с най-голям брой гласове сред всички гръцки евродепутати. Той се е посветил изцяло на каузата да изиска Германия да изплати на Гърция военни репарации за нанесените щети през Втората световна война.

Не липсваха и чисто шеговитите коментари: „Единственият германец (Германос), който не вкара гол е този, който продава мобилни телефони” и други като: „В крайна сметка се оказа, че Линекер беше прав, когато казваше, че футболът е една игра, в която участват 11 души и накрая печелят германците”.

Някои отявлени привърженици на гръцката левица и респективно негативно настроени към Германия пък брояха колко от гръцките потребители в социалните мрежи подкрепят европейския отбор. „Мачът имаше чудодейни  свойства. Превърна в запалянковци много хора, които до вчера бяха срещу Мондиала”.

Други не можеха да скрият радостта си, че загубата предизвика размирици в смятаната за „кралица на футбола” страна: „Има кадри с размирици в Бразилия. Позорната загуба е една реабилитация на бедните, които бяха срещу провеждането на първенството”.

Категории: ОбществоСпортФутбол световно първенство Германия Бразилия коментари социални мрежи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus