Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Какво трябва да знаете за преброяването на населението, което започва днес

10 Май 2011 / 10:05:48  GRReporter
3413 прочитания

От днес започва преброяването на населението в Гърция, което ще приключи на 24 май с цел да се направят изводи за социалната и икономическа идентичност на страната. Интервютата ще продължават около 25 минути и гражданите ще трябва да отговорят на прости въпроси за тяхното местоживеене, за броя на живущите в техния дом, за възрастта, професията, нивото на образование и дали работят в момента. Общото преброяване на населението е задъжително за всички, както и за икономическите имигранти.

Десет години след последното преброяване, Статистическата служба на Гърция ще даде работа на 55 000 души, които ще се включат в преброяването като анкетьори и на други 13 000, които ще са координатори. За две седмици те ще трябва да опишат цялото населелние на страната, както и броя на сградите.

Този път ще бъдат преброени и икономическите имигранти и поради тази причина е предвидено сътрудничество с достатъчен брой преводачи. Отпечатани са и въпросници на основните езици на имигрантите в страната като английски, албански, руски, арабски, афганистански, пакистански, китайски и френски.

Хората ще трябва да отговорят и на странични въпроси свързани с това дали употребяват интернет, но и дали евентуално използват алтернативни източници на енергия и дали рециклират своите боклуци. Основното, което трябва да знаят всички е, че не бива да се притесняват, ако анкетьорите минат през техните домове и не ги намерят. Те ще им оставят бележка с телефона си, на който хората ще трябва да се обадят и да си уредят среща в час, който ги устройва.

Първото, което трябва също да изясним е, че не е необходимо всички хора, които живеят в къщата да бъдат у дома си, стига този който присъства да отговори и за тяхна сметка на основните въпроси: тяхната възраст, професия, ниво на образование и дали работят. Всяко домакинство отговаря единствено за хората, които живеят в къщата, т.е. трябва да бъдат заявени и тези, които временно отсъстват поради отбиване на военна служба, моряците, временно работещите в чужбина и хората, които са в болници. В списъка на живеещите в един дом се включват всички членове на домакинството, както и домашните помощници, които живеят в къщата. Освен това ще трябва да знаем колко квадратни метра е жилището, където живеем, както и годината, в която е построено. Цялото интервю няма да бъде по-дълго от 20-25 минути.

Не е необходимо да имаме лична карта или паспорт, за да ги покажем на анкетьора, нито пък да дадем данъчен номер или каквито и да било други документи. Ако ни поискат такъв документ, то тогава със сигурност човекът срещу вас не е анкетьор. За да сте сигурни, че допускате в дома си анкетьор, трябва да носи значка със знака на ЕЛСТАТ, своето име, както и името и телефона на своят координатор. В случай, че не сте сигурни за достоверността на данните, които ви представя можете да се обадите на телефон 213 135 2138-40.

Трябва да допълним, че всички хора ще имат възможността да попълнят едно заявление за дарение на органи, а на всички ще бъдат раздадени информационни материали свързани с дарението на органи. Който желае да стане донор, ще трябва да изпрати заявление до Националната организация за трансплантации и ще получи съответно карта, в която пише, че е дарител на органи.

Ще бъде направен опит да бъдат записани и бездомните хора в приютите, а имигрантите няма да е необходимо да показват разрешително за престой в страната, за да бъдат записани. От Независимата служба уверяват, че всички данни ще бъдат запазени в конфиденциалност, а за изтичане на информация ще има глоби, които започват от 10 000 и стигат до 200 000 евро!

Повече информация за Преброяването на населението 2011 можете да прочетете на уеб страницата: www.apografi2011.gr. Първите резултати за постоянно живеещите в Гърция ще бъдат обявени през месец юни, а след година и половина ще бъдат разпространени подробните сведения за характеристиките на населението в страната.

 

 

Категории: АктуалноОбщество преброяване на населението имигранти жители сгради квадратни метри професия образование възраст конфиденциалност анкетьори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus