Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Карта на проституцията в Атина

05 Май 2012 / 15:05:31  GRReporter
6628 прочитания

През последните две десетилетия проституцията в Атина се е превърнала в истинска бомба със закъснител, която е известна на всички компетентни органи.

Първият «взрив», който разтърси столицата бяха данните, оповестени от Центъра за контрол и превенция на болестите, че 17 проститутки в нелегални публични домове са серопозитивни. Тази новина просто потвърди страховете и едновременно с това увеличи тревогите за верижните последствия, които носи за здравето на хиляди хора липсата на предпазни мерки и медицински контрол.

Данните са шокиращи. От ул. „Софоклеус” до квартал  Метаксургио действат 315 публични домове, всичките нелегални. Според Община Атина през декември само три публични дома са имали разрешително, но никой от тях не е подал заявление за подновяване на лиценза си.

Същевременно все повече централни улици през нощта се превръщат в „пиаци” за жриците на любовта, а проблемът се задълбочава, тъй като повечето жени работят нелегално и без задължителните здравни книжки.

„Пиаците” са пръснати из целия център на гръцката столица, но напоследък явлението се е разпростряло в радиус от около 1,5 км от площад Омония, във всички посоки, и продължава да се разраства непрекъснато.

Община Атина заявява, че не е в състояние да се справи със ситуацията, тъй като единственото, което може да направи е да запечата публичните домове, които нямат разрешително. Според заместник-кмета Нели Папахела, главната причина за това е законодателната рамка, която според нея е „неефективна и лицемерна”, защото не позволява повечето публични домове да бъдат узаконени.

От една страна законът поставя строги изисквания за издаването на разрешително, а от друга нелегалните публични домове отварят малко след като бъдат запечатани, подчертава тя.

Предложение за промяна на закона

Поради тази причина Общината е изработила предложение за промяна в нормативната уредба, което е представила през миналия февруари на правителството.

«Със съществуващия закон не можем да контролираме нито един публичен дом. Затваряме един, отварят два нови», отбелязва Нели Папахела, като добавя, че дори и когато има арести, задържаните биват освобождавани след няколко часа, тъй като нарушенията им се смятат за престъпления от общ характер. В резултат на това се създава едно чувство за безнаказаност и около публичните домове се образуват истински „разсадници”, които улесняват трафика на жени.

Според Нели Папахела, дори публичният дом на ул. „Фокеас” и „Ахарнон”, където бе открита първата серопозитивна проститутка, отново е отворил врати. «Започваме отначало процедурите за затваряне на публичния дом, но те отнемат много време. Дори обаче да бъде затворен веднага, със сигурност след половин час ще бъде отворен отново», подчертава тя и добавя, че през 2011 общината е запечатала повторно около 300 публични домове, и е затворила 87 нови такива.

Следва да се отбележи, че през 2011 общинската полиция е издавала всеки месец около 10 заповеди за запечатване на публични домове. От тях едва около 40% са били изпълнявани, заради неясноти в закона, който позволява обжалване на заповедите след прибягване до правосъдието.

„Пиаците” за платена любов

„Пиаците” за платена любов са пръснати из целия център на гръцката столица. Улица „Филис” и нейните пресечки са основното място, където работят нелегалните публични домове.

Интерес представлява списъкът на действащите в столицата нелегални публични домове, съставен от Движението на гражданите от центъра на Атина. Данните, предоставени на прокурора от Върховния съд Йоанис Тентес, са показателни за съществуващата  ситуация.

Районът Керамико-Метаксургио „приютява” 20-25% (около 70) от публичните домове и „студия” в гръцката столица. Освен това 57-те публични домове са съсредоточени около улиците „Ясонос” и „Колону”, а 13-те „студия” – главно около улиците „Иера одос” и „Константинуполеос”.

Жителите в района, които вече са достигнали границата на своето търпение, настояват за окончателното затваряне на публичните домове, а координаторът на Движението Димитрис Николакопулос посочва, че бардаците «петнят кварталите и изолират над 8000 имота на обща стойност над 800 милиона евро, намиращи се в района, заобиколен от улиците „Иера одос”, „Константинуполеос”, „Ахилеос”, „Омония” и „Пиреос”».

Особено за улица „Ясонос” от Движението подчертават, че тя е част от града с традиционна гръцка архитектура, като 30 от 57-те сгради са обявени за защитени. Въпреки това на въпросната улица действат множество публични домове, като 20 от тях работят в 12 защитени сгради, което е забранено от закона.

Освен нелегалните домове, регистрирано е увеличение и на жените, които се предлагат на улицата. На ул. „Каподистриу” от едната страна предлагат плътта си африканки, а от другата страна – жени от балканските страни и източна Европа. На ул. „Есхилу” се предлагат млади жени, а доста по-нагоре, при Метаксургио, има друга „пиаца”. Нигерийки, изнудвани да дойдат в Гърция и заплашвани с вуду магия от международни мрежи за трафик, дебнат клиенти на улиците „Еврипиду” и „Сократус”.

От друга страна в Гази, по улиците „Мегалу Александру”, „Иера одос”, „Константинуполеос”, „Касандрас” и „Пиреос” започват своята дейност все повече публични домове, наречени „студия”.

Категории: проституция нелегални публични домове серопозитивни трафик на жени
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus