Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кастория - тайната любима

17 Март 2013 / 19:03:38  GRReporter
7654 прочитания

Любовта започва от пръв поглед , веднага след като излезете от завоите между хълмовете. Този град с езерото е нещо различно.

Това е един от най-хубавите градове на Гърция. И тази красота се дължи на много фактори. Първият е разположението на града, Кастория е построена на „гърлото” на един полуостров, който навлиза в езерото Орестиада, на надморска височина 620 м. Други фактор са 74-те църкеи и приблизително 140 големи къщи – всички те са архитектурни шедьоври от XVII и XVIII век, построени от камък и дърво. Добавете към това и природата, забележителностите на областта и разбира се живия град и неговия нощен живот.

От митологията знаем, че Кастория е взела името си от сина на Зевс- Касторас. Възможно е и името да идва от българското Костур, което означава крепост.. Историята на града е богата. Според римския историк Ливий, на мястото, където днес се намира градът през V век пр.Хр. е имало град, наречен Келетрон, а през VI к сл. Хр. Прокопий споменава за първи път името Кастория като име на езерото.

През византийския период природната красота на мястото привлича интереса на императорите. Първоначално градът е укрепен от Диоклециан, който построил един нов град – Диоклецианопол. През 550 г. Юстиниан превърнал града в най-силната крепост със укрепени стени, за да противостои на славянските нахлувания и го преименувал в Юстианопол. С падането на Византия градът е завзет от турците и е освободен през 1912.

Днес е един модерен град с 20 000 жители с безброй надписи на кирилица. Тук руснаците са най-добрите клиенти на местните кожухари.

Кастория до преди няколко години беше един много богат град, а жителите й имаха най-високия приход на глава от населението в света. Богатството идваше от кожите и от занаятчиите, познати още от византийските години. Тук се произвеждат 30% от световното производство, което се изпраща на международните пазари и почти всички жители се занимаваха с кожи. Днес кожухарството преживява криза, а жителите на града се занимават с туризъм.

Първият жилищен блок е построен през 1972. Въпреки всичкото богатство  на хората явно им харесва да живеят в кутийки. Поне блоковете са покрити с керемиди и някак си спасяват положението, що се отнася до естетиката. Местните са много гостоприемни към посетители и едновременно с това са впечатляващо силни конкуренти по между си.

Какво да видите в града...

Манастирът Панагия (Богородица) Мавриотиса – на края на полуострова, построена през епохата на Алексий Комнин I  (1081 - 1118). Поради особеното разположение на града има две крайбрежия – северно и южно. От южния плаж има крайбрежен път, покрит с чинари, който обикаля полуострова и свършва на южния плаж. Това е една разходка, която всеки посетител трябва да направи  с автомобил. Там се намира и манастирът. Вижте стенописите и запалете свещ. Като направите тази обиколка ще намерите едно езеро,, пълно с риба и ще видите десетки рибари с въдиците им. Можете да опитате различни видове риби.

Долцо – по средата на южното крайбрежие има покрит с камъни площад- Долцо, където е центърът на прочутия карнавал на града – Рагуцария. Това е един тридневен карнавал, който започва на Богоявление, връхната му точка е на Иванов ден и завършва на 8 януари. Името и произхода му се крият в римската епоха. До площада ще видите  много стари къщи и две от тях – на Надзи и на Емануил могат да бъдат посетени, ако ги сварите отворени.

Акропола на византийската крепост на Кастория – много близо до стените и до двете кули се издига един от най-важните византийски паметници на Македония – Панагия Кубелидики, както е известна днес. Името й се дължи на думата „кубес”, която означава купол и тя е създадена през епохата на турското владичество. Това е единственият храм с  купол в Кастория. Византийското му име вероятно е било Панагия Скутариотиса и Акатамахитос (непобедима)– в чест на Богородица като защитничка на стените

Византийския и Етнографския музеи – те са особено богати.

Разходки извън града

На 7 км. извън града по пътя за Козани ще откриете Езерното селище Диспилио. Намира се на южния бряг на езерото и случайно е открито през 1932. Това е първото езерно селище, разкопано в Гърция. От 1992 разкопките са разкрили важни открития, които доказват, че от 7000 години праисторическият човек, живеещ в областта е притежавал познанията да лови риба, да ловува с авангардни за епохата оръдия и да обработва земята. На дърво е чертал ранното писмо, за да комуникира. Макар че не е разчетено все още, възрастта на писмеността (от 5300 . пр. Хр.) показва, че предхожда линеарното писмо А. На 150 декара по езерния бряг, където се провеждат разкопките, напълно е възстановено селището с колиби от клони и кал, построени над езерото.

На 27 км. от Кастория след Аргос Орестико се намира Вкаменената гора Ностимос  на възраст 20 милиона години.Откритията са много и са уникални. Имало е праисторическо море, което е напоявало областта, можете да видите зъб на праисторическа акула и вкаменени стриди, морски таралежи и раковини. Освен морските животни са намерени растения, виреещи при тропически и субтропически климат. Най-важното растително откритие са вкаменените палми, каквито не са открити никъде другаде в континентална Гърция. Ще видите също така зъби от слон на възраст 3,5 милион години. Всички открития се пазят в училището. Винаги има охрана, но е добре да се обадите преди да отидете (тел 24670-84588).

Категории: Кастория история кожухарство Несторио Панагия Мавриотиса
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus