Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Катерини - в полите на Олимп

22 Ноември 2014 / 11:11:24  GRReporter
1955 прочитания

Може Солун да е най-популярният град на северна Гърция, но западно от него Катерини се развива туристически, със своите организирани курортни центрове, с жилищното си строителство и новите инфраструктурни проекти в района, както и с неоспоримата си природна красота.

На 68 км от Солун и на 435 от Атина, Катерини има 55 000 жители и се намира межди планините на Пиерия и залива Термайкос, на надморска височина 14-15 метра, съчетавайки морето, планината и природните красоти.

Разходка в и извън града

Катерини развитието е видимо- с новата болница, с реновирането на железопътната гара и на крайбрежието с луксозните хотели. Всичко това води до увеличаване на туристите през последните години.

В града ще видите един от най-красивите паркове в Гърция, с впечатляващи шадравани и дървета, а през лятото, когато горещината ни притиска, това е зеленият оазис на Катерини. Пешеходната зона на ул. Мегалу Александру е търговският център на града- тама можете да релаксирате, да пазарувате, да пиете кафе или да хапнете в някое от ресторантчетата .

Понтийския музей, в който са изложение експонати от гръцките селища от Понтос (около югоизточната част на Черно море) е открит през 1992. Църквите са повече от 20 и са разпръснати из целия град.

Катерини се превръща през лятото в Олимпийската ривиера, с многото хора, красиви плажове, заливчета, хотели, ресторанти, барове, клубове. До морето се редуват борове, горички, обширни плажове и изолирани заливи, давайки възможност на посетителите да се си отдъхват в зависимост от своите предпочитания.

Катерини обаче не е само лятна дестинация. В района има много археологически обекти. На 15 км от фрада се намира античният град Дион, който датира от 5 век пр.Хр.Там са запазени основите на магазини, бани, както реставрираният римски театър, покрити с плочи улици,  скулптури. Всяка година хиляди туристи посещават мястото и музея, а през лятото Античният театър оживява с представления в рамките на Фестивала на Олимп.

На 38 км, от центъра на Катерини се намира Платамонас, наречен така заради многото чинари (платани). Там ще разгледате венецианската крепост и музейната железопътна линия.

Друго селище, което си заслужава да се види, е Скотина, традиционно планинско селище, построено на склоновете на планините Пиерия. В Ано Скотина ще видите изоставените къщи, които през последните години са реставрирани от гърци и чужденци, като е запазена традиционната архитектура. На централния площад ще се смесите с жители на Катерини и Лариса, които често посещават мястото.

Можете да завършите пътуването си с разходка до Олимп, по пътечките, които пресичат планината, и да се запознаете с богатите природни красоти на най-популярната планина в Гърция.

Вкусовете на Пиерия
Местната кухня е богата, с морските и планинските продукти –риби и морски дарове, месни продукти, баници, ароматни подправки, които ще задоволят всички вкусове.

Не пропускайте да опишете наденица от глиган или някой от сладкишите с мармалад, както и местните напитки.

 

 

Категории: Катерини Олимп забележителности
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus