Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кипърски сладки със сирене

09 Януари 2014 / 20:01:54  GRReporter
1795 прочитания

Даниел Лахана

Кипърската кухня се характеризира със своята свежест и с използването на пресни сирена за приготвянето на сладки и сладкиши. Едно от тези сирена е анари. То наподобява италианското сирене рикота, което се прави от суроватка. То е меко и кремообразно, с ниско съдържание на мазнини и има мек вкус. В тази рецепта можете да го заместите с рикота (за предпочитане италианска), или със сирене антотиро.

В Кипър обикновено не сервират сладкишите и сладките в края на храненето, а през деня. Така че защо не опитате тези сладки като една различна следобедна закуска с приятели:

Както казват в Кипър, „Kopiaste” или „Ела, седни при нас и сподели!”

                                                                      ***

РЕЦЕПТА

(за около 20 броя)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Пресейте брашното и солта в купа. Добавете олиото и го разбъркайте добре с брашното. Направете същото и с жълтъка, като постепенно добавяте достатъчно количество вода и разбърквате и месите до получаване на твърдо и плътно тесто.

Прехвърлете тестото в друга купа и го покрийте с кухненска кърпа. Оставете го да престои един час.

Междувременно смесете всички съставки за плънката, като намачкате сиренето с вилица, докато стане пухкаво и кремообразно.

Омесете тестото за кратко и го поставете върху набрашнена повърхност. Разточете го колкото е възможно по-тънко (по-лесно ще бъде да разточвате тестото на части).

С помощта на чаша го нарежете го на кръгчета с диаметър около 8 см.

Поставете една чаена лъжичка от плънката върху всеки кръг (виж снимките по-долу) и намажете краищата им с вода. Сгънете на две и притиснете краищата първо с пръсти, а след това със зъбците на вилица, за да запечатате.

Загрейте олиото в голям тиган, в идеалния случай до около 190°C (375°F ), ако имате термометър. Ако не, олиото е готово, когато кубче хляб се изпържи до кафяво за около 30 секунди.

Изпържете сладките на партиди до златисто кафяво, като ги обръщате веднъж или два пъти  и след няколко минути ще са готови.

Прехвърлете ги в купа с кухненска хартия, за да абсорбира излишната мазнина.

Подредете ги върху поднос и ги поръсете с пудра захар, ако искате, и ги напръскайте с розова вода или вода от портокалов цвят.

Сладките са вкусни, когато са топли, но могат да се консумират и студени.

Най-вкусни са в деня, когато са приготвени.

Следващата седмица ще пристигнем в нашата нова дестинация, Турция.

Категории: Средиземноморска кухняКипърски рецептиКипърБурекиСладки със сиренеАнариАнтотироРикота
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus