Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Китира: аутсайдерът на Йонийските острови

30 Август 2014 / 12:08:30  GRReporter
2410 прочитания

Китира прилича на малко момиченце, с което останалите деца (в случай другите Йонийски острови) не си играят, защото се намира на юг от Пелопонес на час и половина от Неаполи в областта Лакония, но доста далече от останалите острови на архипелага. Но Китира не се оплаква, защото си има всичко- водопади, диви плажове, тюркоазени води, вкусна храна, дори и собствено цвете- Sempre Viva, което се отглежда само там и е вечно.

С изключително место между Крит и Пелопонес, в точката, където се срещат Йонийско, Егейско и Критско море, с 3000 жители, които всяка година очакват ордите туристи, за да се запознаят с плажовете и историята на острова и да откраднат малко от атмосферата му, Да не ви плаши думата орди- островът е достатъчно голям, за да приеме всички, без да е претъпкано. С 60 селища и множество плажове, тук има място за всички.

Какво да видите

Най-туристическите места на острова са Хора и Капсали в южната част на острова. В Хора има много ъгълчета с атмосфера с хубави заведения и традиционна архитектура, от там можете да посетите Крепостта на Китира, построена от венецианците през 16 век. Но дори и ако не се вълнувате от крепости и улички, трябва непременно да опитате легендарните десерти банофи и лимонов сладкиш в Cafe Fossa.

От живописното Милопотамо ще стигнете до водопадите, и ако искате да походите пеша- разходете се оттатък водопада Нерайда, до водениците, до следващите водопади, и се разхладете в ледените води, които текат между чинарите. На няколко километра от Милопотамо се намира пещерата на Света София, където според легендите е намерено тялото на светицата. Вътре ще видите сталактитите и сталагмитите в различни оттенъци.

Разходете се в Потамос  в северната част на острова, където вечерта има музика на живо, и не пропускайте да минете през Каравас и да посетите изворите на Амир Али, както и да пийнете кафе в живописното кафене.

Трябва непременно да спрете в Авлемонас, спокойно живописно пристанище, с малки заведения, можете и да се разходите в морето и да посетите островчето Хутра срещу Капсали с корабче, след 4 часа, когато слънцето огрява пещерите. Гмурнете се във водата и се насладете на подводния живот.

Къде да се изкъпете

Няма да намерите лесно пясък на Китира, дои и на плажовете, които имат думата „пясък” в името си. Но водите навсякъде са кристални и прозрачни. Един от малкото плажове с пясък е на Диакофти, пристанището на Китира, където водите са тюркоазени и много чисти. Там ще видите и известната морска катастрофа на руския товарен кораб Nordland на скалите Прасониси.

От най-хубавите плажове е Мелидони на юг, до който води черен път. Друг впечатляващ плаж е Калади, до който се стига по 200 стъпала.

В Халко водата е прекрасна, но има много хора, защото е от туристическите места и е елсно достъпно. Можете да посетите и Компонада и Фири Амос на изток.

На североизток си заслужава да посетите Фурнус, а на запад- плажа Ликодимос с огромните скали, които правят сянка.

Как да стигнете до Китира

Със самолет (Olympic air, Aegean), или с кола до Неаполи в Лакония (на около 365 км. Атина)  и след това с ферибот (около 1,5 часа), както и кораб от Пирея- около 7-8 часа.

Категории: Йонийски острови Китира плажове пещери
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus