Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Китнос - близкият кикладски аутсайдер

16 Юни 2013 / 14:06:37  GRReporter
3983 прочитания

Макар че не е най-популярната кикладска дестинация, Китнос има всичко, за да се превърне в любимия ви остров. Намира се между Кеа и Серифос, на 2 часа от пристанището Лаврио, и заедно с Кеа са най-близките до Атина острови.

Другото му име е Термиа, заради топлите извори (терми), които и до днес съществуват в залива Лутра, и на които се е наслаждавал и крал Отон с кралица Амалия. Островът е много чист и е запазил девствената си красота, оставайки си автентичен и очарователен в своята простота. Запазени са обичаите му и жителите му са известни с гостоприемството си.

Селищата

На Китнос има две главни села-Хора, с 806 жители, което е и столицата на острова, и Дриопида с 797 жители. Има и 3 крайбрежни селища –Мерихас, главното пристанище, Лутра- с минералните си извори и Панагия Канала с едноименната църква, което е едно от популярните туристически места и най-зелената точка на острова. Хора е построена амфитеатрално на един хълм и подчертани кикладски цветове и автентична островна атмосфера. Малки площади и живописни улички, традиционни ресторанти, кафенета, сладкарници и магазини, бели къщи с цветни порти и прозорци, църкви, стълбища- всичко това създава прекрасно единство. Започвайки от Хора можете да посетите Лутра и всичките близки плажове – Потамия, Агиос Состис, Схинари, Агиос Стефанос.

На 7 км южно от Хора, между хълмовете се намира Дриопида, живописно село с традиционни къщи с изключителна архитектура, стари църкви,красиви малки площади и арки, които очароват посетителите. Там можете да посетите Византийския музей с ценни църковни експонати и редки византийски икони, Етнографския музей с традиционните носии, домашни съдове, стари мебели, паметника на загиналите и пещерата Катафики, една от най-големите пещери в Гърция. Не е напълно достъпна за посетители, защото се извършват работи по укрепването й и осветлението.

Крайморското селище Лутра е на 5 км северно от Хора и въпреки многото туристи районът запазва традиционния си вид. Лутра е известно с минералните си извори- уникални за Кикладските острови- лечебните им качества са известни от античността. Това са два горещи извора, чиито води облекчават ревматични, артритни и гинекологични заболявания. В Лутра има и водолазен център, който предлага гмуркане на 30 различни места.

Други забележителности

В областта Кефалокастро в северната част на острова ще видите останките от крепостта Ория, където се е намирала средновековната столица на острова до 16 век. На острова има и 128 храма, освен църквите в двете села. Те са разположени в нивите или зад малки хълмове и можете да ги посетите и да се насладите на простотата на местните строители.

Плажовете

На острова има 92 залива, заливчета и плажове, много от които са достъпни с автомобил, а има и такива, които можете да посетите само с лодка.

Един от най-известните плажовете на Китнос е Лутра. Ако се потопите в топлите води на минералните извори, които свършват на плажа и се вливат в морето, ще усетите лечебното им действие. На запад е плажът Епископи, единственият организиран плаж на острова. Почти на всички плажове обаче има  дървета, които правят сянка. Един от най-хубавите е плажът Колона, където пясъчната ивица разделя морето по средата, предлагайки два плажа на едно и също място. Достъпът обаче е труден. За да видите другите плажове посетете страницата www.kythnos.gr/el/content/tourism/beaches/ .

Вкусове от Китнос

На Китнос освен месото и прясната риба, ще се насладите и на местни продукти като наденички, сухари, бяло сирене, билков мед, който е между най-добрите, каперси, традиционни пити. Опитайте прочутото „сфунгато” –вид крокета или кюфте от сирене, което се прави от местното безсолно сирене или като алтернатива от соленото сирене „трима”, което има кисел вкус.Никой не напуска Китнос, без да е опитал местното свинско, маринованата риба, ребърцата, както и местното вино. Трябва да се отбележи, че почти всичките ресторанти и таверни предлагат блюда, приготвени от пресни продукти, произведени от собствениците им- зеленчуци, яйца, сирене, картофи, сладко.

 Къде да отседнете и да хапнете

Предлагаме ви Messaria Hotel ( www.messaria.gr ), най-новия хотел на острова, който се намира в Хора, както и Villa Elena ( www.villa-elena.gr ), на плажа Мартинакия.

Опитайте местните вкусотии в ресторантите „Ариас гевсис” в Агия Ирини, където ще намерите изключителни омари с макарони, „Араксоволи” –със страхотна рибена чорба, „Стеки ту Дедзи”  в Хора и неговите риби и рибени мезета,  а десерта ще откриете в сладкарницата „Тратаменто”.

 Повече информация за острова ще намерите на www.kythnos.gr .

 

Категории: Кикладски острови Китнос плажове Хора
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus