Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кметовете искат да финансират детските градини с европейски пари

24 Август 2012 / 17:08:42  GRReporter
1370 прочитания

Кметствата искат достъп до европейски субсидии, за да настанят поне 18 хиляди деца допълнително в обществените детски градини в Гърция, които страдат от хроничен недостиг на места. С настоящите окастрени бюджети тази година има опасност почти половината от децата в предучилищна възраст в страната да останат извън списъците на заведенията за целодневна грижа.

Молби на 83 хиляди семейства чакат одобрение за настаняване в детски градини или ясли. От тях могат да бъдат одобрени само 40 хиляди. Това означава, че 53 хиляди деца може останат извън детските градини и ясли. След среща си  Централния съюз на общините в Гърция, министър Янис Вруцис даде предложение да се икономисат 50% от разходите на Центровете за творческо развитие на децата, както и разходите на дете в яслите с 20% и на дете в предучилищна възраст с 15%. От тези съкращения ще може да се спестят около 45 милиона евро и детските градини да поемат грижата за още около 13 хиляди деца. Кметовете в Гърция са против съкращенията от разходите за издържане на децата, защото смятат, че услугите ще се влошат и ще стигнат много ниско ниво. Те искат правителството да им отпусне липсващите средства, като активира замразените европейски субсидии. От администрацията на Вруцис обаче настояват, че правителството не може да запълни дупката от структурните фондове поради оперативни неизправности.

Със задълбочаване на кризата в Гърция все повече жени търсят работа на пълен работен ден, в резултат на което в последните две години се увеличи и броя на децата, които трябва да бъдат записани на целодневна детска градина. Критериите, по които децата биват приемани в градините са главно свързани с финансовото състояние на семейството. Предимство се дава на социално слабите семейства, безработните, инвалидите, сираците и децата с един родител. Общинските служби искат копие от данъчна декларация, с която семейството на детето-кандидат трябва да докаже, че живее под или на прага на бедността, за да може да се изкачи в приемния списък.

Кризата изстиска възможностите на органите за местно самоуправление да пренасочват средства за социалните програми на общините от други проекти. Месечното финансиране на кметствата през 2011 е бе 168 милиона евро. През юни 2012 го намалиха на 135 милиона евро, а с въвеждане на новите съкращения финансирането на месец за всички кметства пада на 96 милиона евро с възможност крайната сума да се съкрати на 72 милиона евро. Ръководителите на организациите за местно самоуправление предупреждават, че с настъпването на новия сезон служителите в кметствата могат да останат без заплата, а сметките за електричество и други ресурси най-вероятно няма да могат да бъдат покрити.

Много често в Гърция се чува, че детските градини са пълни с деца на чужденци. Според данните на министерството на образованието през 2010 процентът на децата на имигрантите в гръцките детски градини е достигнал 25%. Крайно десните националистки организации настояват, че децата на имигрантите са приемани по-лесно в гръцките детски градини, защото родителите им работят на черно, не плащат данъци и на хартия изглеждат социално слаби, но на практика имат много добър стандарт на живот. Едно от предизборните обещания на Златна зора бе, че ще се погрижи да изкара децата на чужденците от детските заведения, за да може да е намерят бройки само за децата на чисти гърци. GRReporter направи многократни опити да се свърже с представители на Централния съюз на общините в Гърция за коментар по повдигнатите въпроси, но за съжаление усилията ни останаха без резултат.

Категории: Общество детски градини недости кметства
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus