Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Коктейли Молотов и сълзотворен газ на антифашисткото шествие

25 Септември 2013 / 21:09:19  GRReporter
990 прочитания

Сблъсъци между демонстранти и полицията и сълзотворен газ изпълниха уличките в атинския квартал Амбелокипи по време на антифашисткия протест, организиран от големите синдикати и леви партии и организации в Атина.

Шествието започна от площад Синтагма в ранния следобед. Около 18 000 души се обединиха около лозунга „не на фашизма” и потеглиха на шествие към офисите на Златна зора на булевард Месогион.

С цел да предотвратят конфронтация от полицията бяха преградили булеварда с полицейски автобуси. Тогава започнаха и първите сблъсъци. Протестиращи с покрити лица хвърляха петролни бомби „Молотов” и  подпалиха кофи за отпадъци. Скоро регионът се превърна в бойно поле и постепенно шествието се разпръсна. Сблъсъците приключиха малко след  21:00 и движението по улиците бе възстановено постепенно.

Преди началото на шествието полицията залови няколко души превантивно. Подобни мерки бяха предприети и в Солун, където полицейското присъствие бе също много силно. Протести се проведоха и в градовете Серес, Йоанина, Волос, Ираклио, Катерини и Хания. 

За участие в сблъсъците в Атина бяха задържани 20 души.

Категории: Общество антифашистки протест сблъсъци коктейли Молотов Златна зора
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus