Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Коледата на гладните и бездомните

24 Декември 2012 / 13:12:40  GRReporter
2740 прочитания

Картини на болка и нещастие в навечерието на Коледа в Атина. Драматично е развитието на събитията в Гърция, като броят на «новите бедни» се увеличава все повече, броят на «новите бездомни» надхвърля 20 000, а към тъжния списък се прибавя още едно явление, което с всеки изминал ден взема все по-застрашителни размери.

Става дума за «новите гладни», хората, които буквално до вчера са водели един комфортен живот, който внезапно обаче се изплъзва от ръцете им, и днес търсят начини да осигурят всекидневната си прехрана.

Улиците на градовете са наводнени от огромен брой бедняци, които търсят чиния топла храна в обществените кухни, в магазините за социално слаби, или още по-зле – в контейнерите за смет.

Преди няколко години съществуваше терминът «новобогаташи» в Гърция, която поне привидно благоденстваше. След няколко години един друг термин бе добавен към речника: «новите бедни» или «новите бездомни». Съвсем скоро условията за живот се влошиха за още хиляди гръцки граждани, в резултат на което се появи и терминът «новите гладни».

При това ситуацията ескалира, забелязват служителите от община Атина, които се занимават със социални програми за социално слаби семейства в столицата. Точно преди една година всички говореха за «новите бедни» или «новите бездомни», като анализираха техния профил, какъв е бил животът им и до къде са стигнали сега. Но преди гръцкото общество да се съвземе от първия шок, появи се още една последица от тежката икономическа ситуация. Хиляди хора всекидневно се оказват в безизходица, тъй като не могат да покрият дори основните нужди за оцеляването си.

Повечето от тях имат собствена къща, живеят в нея, в повечето случаи без ток, и търсят храна от различните социални програми на общините. Младежи, пенсионери, многодетни семейства, се тълпят на опашки в социалните служби, за да бъдат включени в програмите за помощ. Показателни за ситуацията са данните на Центъра за бездомни на община Атина, които разкриват тъжната действителност. Над 1 000 семейства, които нямат достъп до храна, се обслужват от община Атина, която всеки ден им предоставя по един пакет с хранителни продукти.

Според директора на Центъра за прием и солидарност на община Атина Георгиос Апостолопулос, нуждите на конкретната категория хора се увеличават драстично, като повечето от тях вече са гърци. «Новите гладни» не идват в социалните кухни на общината, а се опитват да се включат в списъците за раздаване на хранителни продукти.

Раздаване на хранителни продукти

Показателен е фактът, че през първото полугодие на 2011 магазинът за социално слаби е раздал хранителни продукти на 486 семейства, а през второто полугодие – на 583 нуждаещи се. Голямо увеличение е регистрирано през първото полугодие на 2012, когато нуждаещите се достигат 743. От социалните служби на общините изчисляват, че заради икономическата криза на улицата са излезли цели семейства, а броят на хората, които живеят в кашони в Запио, Кумундуру, Гази, по пейки, под мостове, не може да бъде определен.

Празнични трапези

На Коледа и на Нова година Центърът за прием и солидарност на община Атина ще нареди празнични трапези в спортната зала „Руф” (на ъгъла на улиците „Пиреос” и „Ехелидон” № 69), за бездомните и тези, които са в затруднено положение. Празничната коледна трапеза ще включва пуйка, сладкиши и музика. Подобна новогодишна празнична трапеза ще има и на 1 януари. Според директора на Центъра Георгиос Апостолопулос, миналата година на празниците в „Руф” са присъствали 300 души, а капацитетът на залата достига 600 души.

Разтърсващи истории на граждани, изпаднали в бедност

Георгиос Апостолопулос всеки ден се сблъсква с безброй истории на хора, изгубили всичко, които живеят от помощта, предоставяна от общината и църквата. «През последната година и половина, откакто съм директор на Центъра, установявам, че с всеки изминал ден се влошава положението на нашите съграждани, засегнати от икономическата криза», подчертава Апостолопулос и добавя: «действително е разтърсващо да виждаш хора да се борят за оцеляването си, хора, които са били в добро финансово състояние, и често с доста голямо имущество, и изведнъж се оказва, че няма какво да ядат». Характерен е случаят на една госпожа от богаташкия квартал Колонаки, която днес е стигнала до там, че живее от помощта, предоставяна от общината.

Също толкова разтърсващи са и историите на «многодетни семейства с изключен ток в домовете им, на млади хора, които са безработни и често бездомни, на пенсионери с ниски пенсии, на измъчени имигранти, които търсят лъч надежда в живота си».

От неправителствената организация „Апостоли” към Архиепископията всеки ден раздават 10 000 порции храна 

«Никой да не остане без храна, никой да не остане без лекарства», това е девизът на неправителствената организация „Апостоли” (Мисия) към Архиепископията в Атина, която продължава да подкрепя семействата, които живеят под прага на бедността. Както посочва директорът на „Апостоли” Константинос Димцас, кризата е разпростряла пипалата си из цялата страна, а най-лошото е, че според прогнозите 2013 ще е още по-трудна година.

Категории: икономическа криза бездомни неправителствени организации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus