Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Корабостроителите стачкуват за работа, служителите на синдикатите – за финансиране

18 Юли 2012 / 18:07:49  Анастасия Балездрова
3329 прочитания

Продължават протестите на различни професионални групи. Протестен митинг и шествие проведоха рано днес около 400 работници от корабостроителниците Скарамангас. Те се оплакват от факта, че работят на ротационен принцип и не са получили всички заработени до днес заплати.

Стачката им ще продължи до петък, а в понеделник корабостроителниците ще затворят отново, поради свикване на общо събрание, на което служителите ще решат какви ще бъдат следващите им действия. До момента ръководството на компанията отказва да се отзове на искането на служителите да отмени ротационния принцип на работа, в резултат на който всеки от тях работи само по един ден в седмицата.

Проблемите във функциите на корабостроителната промишленост в Гърция се очаква да бъдат обсъдени на утрешно заседание с участието на министрите на финансите, отбраната, развитието и търговското корабоплаване. В понеделник служителите в корабостроителниците получиха уверението, че правителството ще предприеме мерки в тяхна подкрепа. Заместник-министърът на заетостта Никос Панайотопулос посочи, че е готов да приеме тяхното искане да се проведе тристранна среща, в която да участват и те с цел да се решат проблемите в корабостроителницата.

Утре тя ще се проведе в министерството на заетостта, а няколко часа по-късно министърът на отбраната ще се срещне с управителния съвет на дружеството на служителите.

В страницата си в социалната медия Facebook от дружеството призовават всички служители да се съберат пред сградата на ведомството, понеже „на нея ще се реши работата и бъдещето ни”.

Така или иначе през последните дни трудовото министерство стана най-горещата точка в центъра на Атина. Днес пред него протестираха не повече от 50 души – членове на Общогръцкото дружество на служителите в синдикалните организации.

„Протестираме срещу закриването на службите „Работническо жилище” и „Работнически клуб”, което бе наложено от меморандума през февруари тази година. По този начин бяха отнети много надбавки, които тези служби предоставяха на сужителите и хората с ниски пенсии. Затова искането ни е да се учреди нова организация, която да осигурява социални добавки.

Закриването на тези две служби обаче предизвика сериозни проблеми и в безпрепятственото функциониране на синдикалните организации. И това, защото службата „Работническо жилище”, която се финансираше от вноските на служителите и техните работодатели финансираше част от бюджетите на синдикалните организации и заплатите на техните служители. След неговото закриване много от тях имат сериозни финансови затруднения, като невъзможност да плащат наема за помещенията, сметките за електричество и телефон. Освен това някои от служителите не са получавали заплати от почти седем месеца”, заяви за GRReporter председателката на дружеството Васо Кратимену.

Тя и още няколко членове на управителния съвет бяха приети от представител на ведомството, на който изложиха исканията си. Протестът им предизвика негативни коментари в социалните медии. Много потребители коментираха със сарказъм масовите уволнения в частния сектор и нулевите в държавния.

Категории: Общество протест стачка корабостроителници Скарамангас служители в синдикалните организации министерство на заетостта
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus