Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Красивите девствени села на Аспропотамос, Трикала

02 Февруари 2014 / 13:02:36  GRReporter
1796 прочитания

Между Дзумерка, Мецово и Петули в западната част на окръг Трикала в южен Пинд се намират селата на Аспропотамос (Ахелоос). Заобиколени от планини с ели и големи пропасти, както и от множество малки реки, които образуват Ахелоос, селата имат малко постоянни жители, но много красота.

Разширената община на Аспропотамос се състои от 8 стари общини (Халкиос, Антуса, Катафито, Стефани, Краниа, Калирои, Политея и Агия Параскеви). Повечето са влашки села, а цялата област е включена в мрежата Natura 2000.

Селата са били винаги места, където са били летните жилища, тъй като власите са се качвали в планината, когато се разтапяли снеговете. Болшинството от тях са били пастири и мандраджии. Днес жителите и, живеят главно в Трикала, Атина и Фарсала, упражняват различни професии и се връщат в селата през пролетта и лятото. За съжаление много стари сгради са се разрушили.

Общността днес

Всички села са красиви, построени на идилични места на надморска височина от 950до 1480 метра, между елите, до реките. Във всяко село има централен площад с чинар и традиционна чешма, както и каменна църква. Живописни калдъръми водят извън селата, където гледката е прекрасна,  има извори и много параклиси. Архитектурата на старите къщи е епирска, а местните строители са ги построили в началото на 20 век с камъни от околността. Те са на два етажа, с малки прозорци и малък балкон, украсен с босилек и невен.

Най-голямото от селата е Краниа, на височина 1150 м.,на 72 км от Трикала. През лятото жителите му са над 3000, но всъщност действителното население е 363 души (по преброяването от 2001). В миналото е било важен център на производство и търговия на вълнение тъкани. Краниотикос, приток на Аспропотамос, разделя селото на две и е пълен с пъстърва. През 2001 е отворен етнографски музей с много експонати- традиционни тъкани, булчински креват, голям фото архив.

Агия Параскеви е второто по големина село, намира се на височина 950м., на юг от Мецово. През 2001 е имало 296 постоянни жители. Тук ще видите и църквичката Свети Георги, която е на над 200 години.

Можете да отседнете в Калирои, както и в къщи за гости в Краниа, Политея и Гардики. Закуска, мезета за ципуро,  както и печени ястия  вечерта се предлагат във всички кафенета на площадите в селата. Не пропускайте да опитате кебап, баница и печено агне, и да си купите сирене и мед от местните производители.

Дейности и интересни места

Близо до Халики- най-северното село в района се намира езерото Верлинга, което има вода само през зимата. По пътя от Халики към Рона и Вуртопа (към Мецово), ще срещнете изворите на реката, които създават изумителни водопади. Някои надминават 5 м височина, достъпът до тях не е труден.

През пролетта и лятото можете да се отдадете на различни дейности 0 разходки в планината, колоездене, езда, рафтинг, алпинизъм.

Ахелоос е втората по дължина река в Гърция, извира от Пиндос, на югозапад от Мецово, и след 220 км се влива в Йонийско море. Народното й име е Аспропотамос или Аспрос, заради разпенените води, когато през пролетта се топят снеговете.

Как да стигнете:

Достъпът е лесен от Трикала през Каламбака. По магистралата Трикала-Янина завивате на кръстовището Мургани и продължавате към Кастания и останалите села. Селата имат връзка и с Мецово на север.

Къде да отседнете:

В хотел Манакос в Кастания, в Пиргос Мандания или Ахелоидес в Калирои.

 

Категории: Пинд Аспропотамос Ахелоос Трикала влашки села
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus