Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кристалният метамфетамин е наркотикът на кризата

29 Ноември 2012 / 18:11:22  Анастасия Балездрова
10475 прочитания

Членове на центрове за детоксикация на наркозависими алармираха за появата на нови видове наркотици в Гърция. В представянето си пред парламентарната комисия по сицални въпроси психиатърката и научен отговорник на центъра „Над 18” Катерина  Маца заяви, че през последната година възрастовата граница на консуматорите на наркотици е паднала до 14 години. Още по-шокиращо бе разктитието, че на гръцкия „пазар” са навлезни наркотици, които съдържат силно токсични съставки.

Тя обясни за читателите на GRReporter  от какво точно се състои кристалният метамфетамин, широко известен с името шиша в много страни, сред които и Гърция.

Той съдържа силно токсични съставки, като течност от акумулатори, спирт и белина и унищожава бързо жизненоважни органи. Ниската му цена го прави достъпен и за деца в училищна възраст.„Основната съставка е метамфетамин, който е смесен със силно токсични материали. Сред тях са и течности, които се съдържат в автомобилните акумулатори. Това означава, че освен опасността е двойна. От една страна метамфетамините предизвикват психиатрични отклонения и от друга – токсичните вещества унищожават жизненоважни органи: сърце, мозък, черен дроб. Едно 16-17-годишно момиче, което приема шиша изглежда като 60-годишна жена”. Други вещества, които се срещат в наркотика са спирт, белина и други подобни.

Според Катерина Маца наркотикът е силно разпространен сред 14 – 15-годишни деца. „Те могат да си го позволят, защото е изключително евтин. Бих казала, че цената на една доза се движи между 1 – 5 евро. Употребата става интра-венозно, както при хероина”.

След  употребата на шиша наркозависимият се намира в състояние на еуфория, той е откъснат от заобикалящата го среда и гледа на нещата по по-оптимистичен и позитивен начин.

„Това са вещества, към които тези деца се обръщат в своето отчаяние. Новото поколение е принудено да живее в един свят, когото възприема като „ад”. Тези деца чувстват силен гняв и още толкова силно отчаяние. Затова търсят вещества, които ще ги измъкнат от този „ад”.

Психиатърката описа последствията от приемането на кристалния метамфетамин за човешкия организъм.

 „Пораженията в организма са огромни и затова хората, които приемат шиша умират много бързо. В Гърция все още нямаме данни за смъртността, понеже шиша се появи преди година. Но мисля, че съвсем скоро ще видим. Затова и ние от терапевтичните центрове бием тревожно камбанката, за да не започнем да броим смъртни случаи, а да ги предотвратим”.

 

Психиатърката Катерина Маца от центъра за детоксикация на наркозависими "Над 18"

Във видеоматериала на National Geographic се представят последствията от употребата на наркотика.

Според Катерина Маца в последно време са се появили много и различни нови наркотични вещества. „Шиша е най-популярната, но има още много други синтетични наркотици. Те се произвеждат в съвсем примитивни лаборатории и дори в домашни условия. Трафикантите смесват различни вещества и след това ги разпространяват на пазара много бързо. Най-опасното в този процес е, че разпространението на тези наркотици става и чрез интернет”.

Кризата повиши употребата на наркотици, е категоричната оценка на специалистката. „Много деца търсят начин да избягат от тази реалност, който същевременно да е евтин, понече нямат пари. Възрастовата граница на консуматорите постепенно пада и употребата се разпространява сред всички социални слоеве”.

В заключение тя посочи, че „държавните органи трябва да вземат предвид тези факти и да направят всичко възможно да бъдат запазени терапевтичните центрове и да не станат жертва на съкращенията. Сега те са по-необходими от всякога”.  

Категории: Общество наркотици кристален метамфетамин шиша
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus